Tuesday, September 02, 2008

Varfor anvander SVD en nazigrupp som informationskalla for nyheter om nazigrupper?


SVD citerar TT som rapporterar nyheter från en känd gatuterrorgrupp. Enlig SVD så har TT skrivit att våldsamma nazigrupper blir fler i Sverige. Källan de använder är själva en gatuterrorgrupp som har egna stormtrupper som bedriver terror och hot mot politiker, polis, domare och andra. TT använder gatuterrorgruppen Expo/antifa/afa som källa för sin "nyhet".

Att Expo själva kallar sig en "stiftelse" gör dem inte rumsrena, inte heller deras försök att kalla sig antifascister, det är bara ett försök att vilseleda naiva donatorer. Om TT inte vet vad för slags grupp de använder som informationskälla så borde de utbildas om hur Expo/antifa/afa grundades, av vilka extremister grupperna grundades och deras arbetsmetoder.

Det vore märkligt om SÄPO skulle ha uttalat sig till Expo/antifa/afa eftersom SÄPO själva bedomt afa som en av de farligare gatuterrorgrupperna i Sverige och ett av de allvarligare hoten mot demokratin i Sverige.

De själva uppmade nyligen till öppet våld. Kommunisten Stieg Larsson var en av de militanta grundarna. Läs mer om historiken här.

Kort historik om Expo/antifa/afa/ (ur Aftonbladet, forum.)

Expo har länge och med hjälp av etablerade mediaprofiler som Robert Aschberg arbetat för att bygga upp ett anseende. Med Expos antidemokratiska bakgrund av politiskt kopplad brottslighet har detta varit nödvändigt för att skaffa sig åtminstone ett sken av trovärdighet.
Tidskriften Expo: Antifascistiskt nyhetsblad startades av aktivister från våldsgruppen Antifascistisk aktion (AFA) 1993 och fungerade i likhet med AFA som en sorts marxistisk-anarkistisk frontorganisation. Genom att använda ett ord som antifascism hoppades man vinna respekt i bredare kretsar. Att t ex kalla sig Anarkist-marxistisk aktion hade inte varit lika klokt.
I själva verket har ordet 'fascism' i dessa kretsar en mycket vid innebörd. I princip innefattas varje företeelse eller institution som bidrar till att upprätthålla ett fungerande samhälle.
Tidningens funktion blev att hänga ut politiska motståndare med namn, bild och adress, så att de sedan kunde angripas av någon av tidningens läsare.
En del etablerade vänsterjournalister kom att inse att Expo kunde vara ett viktigt verktyg i deras verksamhet. Bland dem fanns Stieg Larsson, som arbetade på Tidningarnas telegrambyrå (TT). Denne kom in i bilden 1995 och ordnade fram finansiering för en betydligt mer professionellt utformad Expo i färg.
Samarbetet mellan journalisterna och AFA blev intimt även i det nya Expo, med AFA-aktivisterna som stod för våldsattentaten och framställningen av själva tidningen medan journalisterna stod för kartläggningen och kontakterna med media. SVD AB

2 comments:

237 said...

Reagerade också på detta. Expo är ju ungefär som om SvD skulle länka till Info 14 ...

BefriaMedia said...

Just precis,