Monday, June 22, 2009

Mutor för miljarder, rabatt på falska mutor bidrar till kaoset.


En tjänsteman på Migrationsverket fick en asylsökande att tro att han kunde få uppehållstillstånd i utbyte mot en muta på 40.000 kr.

Tjänstemannen hyrde ut ett rum till den asylsökande som gått under jorden after att ha nekats asyl. Tjänstemannen sade till den asylsökande att han slapp betala den normala mutan som ligger mellan 60 000 - 120 000 kr, så den låga summan lät lockande.

De blev inget uppehållstillstånde, tjänstemannen var en bedragare.

Det är inte lätt för asylsökande att veta vem man ska muta om man inte har referenser på de riktiga korrupta tjänstemännen.

Det är oklart hur många som luras av bedragare i den mångmiljardindustrin som människohandeln i svensk flyktingpolitik är. Jag känner inte till en enda undersökning om hur vanlig korruptionen är, men det är allmänt känt att de flesta som kommer till Sverige har betalt mutor för att ta sig in och kunna åtnjuta sina (skattebetalarnas) eftertaktade bidragspengar.

De flesta asylsökande som inte ännu kommit fram till Sverige har ytterligare en överrasking att se fram emot. M alliansen har skapat ett nytt bidrag (2008/09:156), de kan nu få en stor summa kontanter om de avslutar en SFI kurs, runt 12 000 kr. De pengarna läggs på de redan stora introduktionsersättningarna (som regleras enligt 1992:1068) och alla andra bidrag (socialtjänstlagen som regleras enligt 2001:453) . Kostnaden för den begränsade testverksamheten är 44 miljoner kr för ett verksamhetsår. Dessutom så blir det en stor admistrativ börda för de inblandade parterna. Man har redan lagt ner 61 miljoner kronor på andra "kvalitethöjande" försök för perioden 2008 - 2010.

Sfi har redan bedömts som ett stort misslyckande av de som kanner till detaljerna. Av de som påbörjar Studieväg 1 har bara 14 % uppnått godkänt resultat efter en genomsnittlig studietid på 22 månader. Att skyffla ut billass med sedelbuntar hjälper inte, politikerna som inte begriper det måste bytas ut.

De asylsökande kan känna sig förmögna redan efter några månader i Sverige, men de måste lära sig vem som kan mutas och vem man ska undvika om de vill få valuta för sina mutpengar.

Teoretiskt så kan varenda uppehållstillstånd vara falskt som man sålt i utbyte mot mutor av olika slag. Myndigheterna mörkar den typen av information så man kan inte räkna med att de frivilligt bidrar med fakta, det kommer säkert inte undersökas förrän en ny regering valt in. ab dn dn2

3 comments:

Anonymous said...

http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?dokID=900

Anonymous said...

http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?dokID=900

Anonymous said...

Man skulle kanske färga håret och huden, skaffa mörka linser och ett falskt pass och söka SFI-kurs på stackatosvenska. För att klara hyran ett par månader ...

Utsliten sjukskriven som blivit petad från jobbet pga sjukdom