Friday, December 12, 2008

Lustiga hattar ar inte tortyr.

Bilderna fran Abu Graib forestaller fangar i fornedrande poseringar. De tvingades ha lustiga hattar, kvinnoklader osv osv. Liknande bilder kunde ha tagits pa studentfester dar man festat lite for mycket men ingen manniska skulle komma pa tanken att kalla det tortyr.  

Att som SVD saga att det skulle vara tortyr ar en grov logn och har inget med verkligheten att gora.   

(Bilderna: Tortyr?)

De soldater som var med om att fornedra fangarna straffades, men de straffades inte for att ha torterat nagon, darfor att det inte forekom nagon tortyr. Det handlade om nagot helt annat men SVD formedlar och sprider den lognen utan att ha daligt samvete. 

Tidningarnas roll ar att skapa sensation av nagot ointressant, om det kravs att de ljuger sa hor det till tidningarnas funktion, det kravs logner for att bli lasvarda, men samvete och sanning kravs inte alls, tvartom, sanning och samvete maste lamnar utanfor dorrarna till tidningredaktionerna.

Fragan ar hur man ska vardera tidningarna som fornedrar med logner, overdrifter, drev, pahittade artiklar eller missuppfattningar.
Offret for tidningarnas drev kanske kanner sig torterad men det handlar bara om fornedring inte tortyr. Och inga svenska journalister har straffats savitt jag vet.   SVD  DN

No comments: