Tuesday, May 20, 2008

Har skolorna stoppat politiska hemsidor? Har regeringen stangt ner bloggare?

Har skolorna valt ut vissa obekvama sidor som elever inte far titta pa? Hur ar det med yttrandefriheten? Artikeln ar fran 2006 men det finns sakert anledning att var observant pa vad antidemokrater tar till for arbetsmetoder.

"LANDSKRONA. På Västervångskolan har eleverna märkt av filtret som hindrar besök på vissa hemsidor. Det har inträffat att spärren påverkat skolarbetet.
— Vi skulle göra ett arbete om Sverigedemokraterna i skolan, men då var den sidan spärrad, säger Fredrik Nordström som går i åttan på Västervång. Elevassistenten i datorsalen, intygar. Hemsidan var spärrad i samband med partiets publicering av Muhammedbilder tidigare under året. Eleverna fick hitta bakvägar via sökmotorn Google, som hade en version av hemsidan lagrad. Nu är Sverigedemokraternas sida upplåst, men det finns andra sidor som inte går att komma åt."

Bloggar har stangts ner nyligen. Man maste rakna med att regeringen kan ligga bakom nedstangningar. Den forra regeringen stangde ner SD's hemsidor mitt under forra valkampanjen vilket saboterade deras momentum. SD var det snabbast vaxande partiet och hade stora mojligheter att komma in i riksdagen i valet 2006. S regeringen saboterade effektivt deras mojligheter.

Pressombudsmannen (PO) Yrsa Stenius antydde strax fore de senaste nedstangningarna att "man borde polisanmala vissa bloggare". Pressombudsmannen (PO) antyder altsa att hon vill stoppa yttrandefriheten for vissa manniskor. Antidemokratiska byrakrater som Yrsa Stenius ligger inte pa sofflocket, de arbetar hart med nya metoder for att kontrollera allt som skrivs i Sverige. De har arbetat fram en raffinerad medod for att kunna ha "rena hander" da de samtidigt stanger ner yttrandfriheten for obekvama asikter. Samtidigt har de hittat pa en metod att ta reda pa vem som ligger bakom anonyma bloggar, man maste registrera sej. Givetvis strider det mot grundlagen att tvingas registrera sej for att fritt fa uttrtrycka sej. Darfor har man inte infort ett tvang, men det betyder da att bloggarna ligger i en gra zon av tvivel. Ska man registrera sej och riskera blir utsatt for vald av extremister om Radio -TV verket's radikaler skulle lamna ut personuppgifterna eller ska man behalla anonymitet och darmed riskera sin yttrandefrihet? Valet ar ungefar samma som oppositionen i Zimbabwe har, antar jag, jag menar att man kan raka illa ut oavsett vad man tar sej till.

För att en hemsida ska skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen krävs det att sidan registreras hos Radio- och tv-verket. I januari 2003 infördes möjligheten att registrera hemsidor för att få skydd av grundlagen. Sedan dess har verket fått in 474 anmälningar om att få omfattas av skyddet.

Las SVD artikeln om "Bloggare verkar i ett laglöst land"


Las mer pa HD.se Las Axess kommentar om Inskrankningar i yttrandefriheten.

No comments: