Thursday, February 28, 2008

Hur kunde 17% av valjarna forsvinna?


En ny statistisk valjarundesokning fran Synovates rapporteras i dag. Enligt den sa har socialdemokraterna 43.7% av de 1962 personer som rostade. Moderaterna har 22.6%, Fp 7.8%, Kd har 3 % och SD har samma stod, 3% enligt Synovates.

Om man lagger ihop partiernas stod far man 100%, men man skriver att det finns 17% osakra valjare. Da undrar man var finns de 17% redovisade? De har forsvunnit ur rapporten.

Det finns anledning att undra hur deras undersokning gick till. Den 17 Februari kunde man i SVD's natupplaga rosta pa olika partier, den syns ovan. Da fick Socialdemokraterna 11%, Moderaterna fick 20%. C, Kd, Mp och V fick vardera 3% och aker darmed ur riksdagen. SD fanns inte med som alternativ i SVD men de som stoder SD brukar rosta pa "annat parti"

"Nagot annat parti" var ett alternativ i SVD's undersokning, det alternativet fick tidigt over 30%, senare gick det over till 51% och slutade pa 50%. Om man antar att SD sympatisorer rostade pa "nagot annat parti" sa betyder det att SD fick egen majoritet under nagra timmar och till slut fick 50% av rosterna. SVD undersokningen ar precis som Synovates en liten och ovetenskaplig undersoknng, Till saken hor att SVD undersokningen fick 11.443 roster vilket ar over 5 ganger sa stort underlag som Synovates undersokning hade.

Sa man kan undra var ligger den mest riktiga siffran, har SD 3%, 17% eller 50%? En undersokning som inte kan forklara hur 17% forsvann ur statistiken ar hogst tveksam.
SVD DN AB

2 comments:

com said...

Nu är du dum i huvudet igen, nyss var en majoritet mot homoäktenskap på enligt en nätundersökning med självurval på SvD, och nu är övriga partier, följt av Moderaterna största, med S på 11 procent.
Istället för att dra den enda vettiga slutsatsen, att nätundersökningar med självurval är totalt värdelösa - drar du slutsatsen att SD skulle få ensam majoritet om det vore val idag.
Nöt!

BefriaMedia said...

Den forra forra undersokningen fick du forklarad for dej. 50.000 rostande har storre varde an 500 rostande, det begriper vem som helst, (utom du tydligen). Om du laser mina kommentarer noggrannare sa sajer jag att alla dessa underoksningar ar helt ovetenskapliga eftersom urvalet ar tvekamt och antalet undersokta ar for litet. Igen, las min kommentar en gang till. Jag har inte sagt att SD skulle fa 50% i ett val, jag stallde fragan "hur stort ar deras stod" eftersom man inte gjort en stor undersokning om det. Man undivker avsiktligen att ta med SD som ett alternativ i tidningarna, varfor tror du att man gor det? Och hur kan det skilja pa Synovates och alla tidnigns undersokningar sa oerhort kraftigt? Det ar nat fel pa urvalet, darfor kan enbart en mycket stor undersokning bli rattvisande. Alla tidningar borde ha en samtidigt. Om ett par hundratusen deltar sa kan det bli mer rattvisande.

Forsok undvika barnsliga vardeomdomen som "dum i huvet" sant tyder bara pa vad du ar, hall dej till fakta istallet for personangrepp.