Monday, January 18, 2010

Bluff med Haiti-hjälpen.

Musikern och haitiern Wyclef Jean har drivit en hjälporganisation i Haiti sedan 2005. Den heter Yele Haiti och nu har man upptäckt suspekta finansiella aktitiviteter i den.

En analys av redovisningen har visat att Wyclef betalade sig själv från Yele 100 000 dollar för en välgörenhetskonsert 2006 och minst 410 000 dollar för hyra, produktionen mm. Wyclef har inte deklarerat Yelas redovisning förrän 2009, flera år för sent. Hans personliga ekonomi är dålig, hans hus togs tillbaka av banken.

Yele's inkomst som var 1 miljon dollar kom främst från skådespelerskan Angelina Jolies donation av ett arvode till Yele. Angelina fick arvodet från en tidning för foton som togs under hennes graviditet. Även andra kändisar som Matt Damon har sponsrat Yele. Glöm tips från kändisar, de har ingen koll på verkligheten.

Rapporten kom först ut på siten The Smoking Gun och rapporterades sedan i flera media.

Även i Sverige förkommer välgörenhetsskandaler. Den förra Svenska Röda Kors chefen åtalades för att ha lurat Röda Korset och hans tidigare arbetsgivare Cancerfonden på flera miljoner kronor tillsammans med andra. Total misstänks 8.2 miljoner kronor ha försvunnit.

Undvik organisationer som inte har koll på sin bokföring och okända organsiationer även om de rekommenderas av kända personer. Kända sponsorer är tydligen ingen garati att inte fiffel förekommer. Skicka er hjälp direkt till de största och mest kända hjälporganisationerna som finns på plats och har den mest kostnadseffektiva hjälpen. De är World Food Programme och UNICEF, de brukar vara först på plats tillsammans med amerikanerna när det handlar om att sätta in katastrofhjälp internationellt.

Ironiskt nog så finns det en nyhetsrad om Wyclef på WFP's hemsida utan att nämna att hans hjälporganisation är suspekt.

I Sverige finns "Svenska FN-förbundet" vars grundare reser till Thailand ofta och spenderar en hel del av bidragpengarna. Det är inte en FN-organisation trots att namnet antyder det, det är en privatägd organsation. Förbundet finns med i DNs lista över organisationer att donera till. Undvik DN's lista eftersom man inte ens har koll på det.

Haiti har riktiga flyktingar som behöver hjälp nu. Det fanns redan innan jordbävningen 10 000 privata (tiotusen) NGO, non-government organisations i Haiti. De varierar i storlek från ett par personer till flera hundra medarbetare. De flesta är kristna amerikanska organisationer. Deras hjälp är säkert bra men den är långt ifrån lika kostnadseffektiv som Unicef och WFP.

CNN som mest hyllar sig själva och sina egna journalister hela dagarna som om de är så förbannat duktiga i stället för att försöka hjälpa till. CNN's idolreportage om sina journalister var tex. reporter/läkare Gupta som utstuderat filmas medan han sätter ett plåster på ett barn så CNN kan "visa" att de verkligen hjälper till. Den mest irriterande personen är personkulten på CNN Anderson Cooper som under Katrina katastrofen i New Orleans beklaga sig så hemskt mycket över att hans Blackberry hade så dålig mottagning och att det fanns få restauranger öppna medan döda kroppar flöt förbi i nästa filmsekvens. Bojkotta CNN, deras interna personhyllningar passar inte in när de ställer sig i vägen för hjälparbetare bara för att få med bilder på lik och lidande. svd svd dn dn dn dn dn dn dn ab ab sks

Dokumentär om Haiti "Inside a failed state". Där äter man lerkakor gjorda av lera trots miljarddollar hjälp från USA och tusentals privata organisationer.

2 comments:

Berit said...

Hej, var är du? Har inte sett ngt. nytt från dig på länge!

BefriaMedia said...

Hej, gott nytt år på dig. Har en hel del jobb och privata saker som tar upp mycket tid. Det är viktigt att försöka få ut ett budskap, man hittar dagligen flera saker att skriva om men tiden verkar inte vara tillräcklig. Dessutom har jag sett via nätverket mot pk att många fler skriver om fler ämnen och saker nu. Jag kommer igen snart, no worries.:)))