Monday, September 28, 2009

Svensk polis felaktig klassad som inkompetent.


Tyvärr så är verkligheten mycket värre än så. Nu visar det sig att den svenska polisen tipsades i förväg om den stora kuppen i Västberga. Serbisk polis ska ha tipsat den svenska polisen med namn på de inblandade, plasten för kuppen och kuppmetoden. Vad ska man kalla polisens agerande?

Det finns en polistation bara 5 minuters väg ifrån platsen där kuppen utfördes. Rånarna befann sig minst 20 - 25 minuter på plats och enligt uppgift så ska polisen ha ringts när de landade på taket. Ett vittne sade att polisen skulle hunnit dit även om de gick till fots till platsen.

Fallet har skötts så klantigt att man kan undra om polisen var inblandad. Troligen inte, men klantigheten slår rekord. Frågan är var kompetensen har tagit vägen. Så klantig har polisen inte varit förr i tiden. Om inte nyheten om att polisen tipsats kom ut skulle vi kunna tro att polisen gjort ett bra jobb med att gripa några misstänkta bara några dagar efter rånet.

På grund av myndigheternas hemlighetsmakeri så vet vi inte hur polischefer tillsätts. Den mest troliga metoden är att de tillsätts beroende på sin politiska hemvist av de styrande partierna. Det i sig gör isåfall att kompents kommer sist och politisk lojalitet kommer först. Så har det oftast varit i statlig och offentliga instutitioner. Västerpartierna som alltid suttit vid makten har tillsatt cheferna och de kompetenta som gått minst om möjligheten till karriar får söka arbete utomlands eftersom vår lilla arbetsmarknad är begränsad för arbetsvilliga talanger.

Inkompetensen hos myndighetern speglar en inkompetens hos de tillsättande aktörerna. Det är speciellt oroväckande eftersom brottsligheten slår nya rekord varje år och allt fler grova brott blir olösta med en allt större mängd brottsoffen som inte får rättvisa. Sverige kan redan nu kallas en havererad rättsstat. Det beror på den låga uppklarningsprocenten och det oerhört höga antalet grova brott.

Ovanpå det så måste ett land ta hänsyn till otrevnadsfaktorn. Incidenter som inte kan klassas som brott men påverkar vår känsla av otrygghet är de miljontals incidenter av hot, verbala angrepp liknande som bara ökar motsättningarna och förstör vårt samhälle. Av politisk skäl så har partierna inte ens börjat ta itu med de sakerna.

Förmodligen är det inte de spektakulara grova rånen som kommer att stryra folks vilja att byta ut politikerna, snarare en miljon repeterade fall av att kallas svennehora eller horunge av välfärdsturisterna som vissa politiker anser att vi ska tvingas tolerera. Har vi fått nog snart, eller ska vi stå ut i ytterligare några decennier med institutionaliserad inkompetens bland politiker och beslutsfattare? Till de som inte begriper ett civiliserat lands kultur: I Sverige hälsar vi andra med HEJ, inte med tillmälen som "svennehora". dn dn dn ab second-opinion svd svd svd dn dn dn


No comments: