Thursday, August 06, 2009

Läsarkommentarer till AB artikeln, Man vill göra uppror"

Kommentarer till artikeln i Aftonbladet:

http://aftonbladet.se/nyheter/article5750757.ab

328 kommentarer kopierade den 8 september 2009 på morgonen.

”Man vill göra
uppror – hämnas”

De forsta kommentarerna, (sid 4)Bettanspettan, 26 år, Igår 10:16

zekezeke, 93 år, norrtälje, Idag 10:03 Du, det har väl inte med betongen att göra att man hamnar utanför? Jag är själv uppvuxen där och jag har både fast jobb och egen lägenhet. Försöker man satsa på en utbildning istället för att bara gnälla kan man ha det minst lika bra som folk uppväxta i en villa

davv, 19 år, Lund, Igår 10:14

Så jävla ledsamt. De flesta av dem ungdomarna skiter i skolan osv och tror sedan att allt ska lösa sig. Sedan börjar de med brott och klagar sedan på att polisen tar dem för vad dem menar är "småsaker". Herregud, var ju en kille som ville hämnas för polisen tog honom när han hade gjort något olagligt, GÖR INTE OLAGLIGA SAKER DÅ. Sedan att hämnas på en brandman genom att kasta en tegelsten genom fönstret är bara rent av elakt. Glassplitter i ögat för en person som hjälper samhället och inte gjort... visa

vanillan, 35 år, Igår 10:14

Och för övrigt så offrar poliser och brandmän sina liv på jobbet för att vi ska kunna känna oss säkra och trygga i samhället... Stor heder åt dom...

hitem, 25 år, Igår 10:14

och det är dax för svenska politiken att kliva in och investera i förorterna, dock hjälper det inte med skadegörelse som går ut över övriga arbetare som försöker klara vardagen på minimala löner.

Nyhetstorka, 34 år, Igår 10:13

Om han nu är så stolt och tuff för sin löjliga smurftattuering varför visar han inte upp sig då med bild i tidningen? Nej mer makt åt polisen så dom kan röja upp ordentligt.

Rika, 40 år, Hässelby, Igår 10:12

Ja men det är ju riktigt intelligen t och konstruktivt att bränna bilar! Vad uppnår ni med det? Inte träffar ni poliserna i alla fall, utan vanliga, oskyldiga människor. Jag är svensk och ser att det är riktigt svårt även för min systers tonårsbarn. Dom kämpar och har svårt att hitta sommarjobb o s v. Dom bor i en liten svensk småstad och inte i förorten. Jag tror att ni som bor i förorten och tror att det bara finns problem där, borde försöka ta er utanför er lilla bubbla och se att världen int... visa

Bettanspettan, 26 år, Igår 10:12

Angered och de andra platserna som haft oroligheter är inga förorter till Göteborg. Många av dem har Göteborg som postort. Det heter STADSDELAR i Göteborg.

allwilldie, 28 år, Igår 10:12

Jag har ett så kallat bra jobb och mer pengar än vad jag behöver, men jag känner fortsatt sympati med de som utför sådant här. Det finns alltid anledningar. Det krävs fler än en anledning till att sådant här uppstår och att det uppstår igen och igen och igen. Vilka är då anledningarna? Det finns uppenbara anledningar, men även mindre uppenbara. Det är nog de mindre uppenbara som skapar detta. Det som folk inte vill se eller inte orkar bry sig om. Det är inte många som verkligen VILL tända eld på... visa

Calle3J, 21 år, Skövde, Igår 10:12

Jag har mycket svårt att tro att problemet ligger hos polisen..

hitem, 25 år, Igår 10:12

kul att dessa småungar förstör för oss arbetare som får betala för hela kalaset. det går ut över ARBETARNA, vad är det ni inte förstår ?

vanillan, 35 år, Igår 10:10

Men om dom slutar kasta sten och förstöra i samhället så slipper ju polisen rycka ut på larm.. Jag vill verkligen inte ha krig i Sverige.. Räcker det inte med alla andra inbördeskrig i övriga världen?? varför ska vi som ändå bor i ett något så civiliserat land bete oss som barbarer?? Sluta förstöra så kan ju samhällets pengar gå till skolan, äldrevården, hemlösa och att förbättra samhället.. inte bara till att bygga upp det som vissa raserar...

MammaBus, 31 år, älvsjö, Igår 10:09

zekezeke: Jag har bott i Fittja, och inte bränner jag förskolor för det!!! Vad är det för j-a ursäkt???? Vad har stakars barn gjort de?

Sthlm120femtioett, 30 år, Igår 10:08

Sverige har tappat kontrollen och det finns inga bidrag eller skattehöjningar i världen som kan fixa detta. Man vågar knappt tänka på att socialisterna har chans på makten igen, trots alla år av totalt misslyckande. Detta är bara ett i raden. Sverige är ett systemfel.

Tomte, 23 år, Igår 10:07

Intressant att läsa reaktioner från folk som inte varit där och direkt fördömer de i artikeln. "Kamma er och skaffa ett jobb" tror jag är bland det mest oempatiska jag läst på länge, har du som skrev det ens försökt tänka dig in i deras situation? Brist på empati och förståelse är vad som orsakat detta från början.

forestboy, 34 år, umeå, Igår 10:06

Haldeman? En väldigt enkel fråga till dig, hur mycket betalar man i a-kassa i danmark jämfört med i Sverige. Ditt argument om de höga ersätningarna vid arbetslöshet har ju trots allt två sidor.

zaras, Igår 10:06

Stoppa dem eller kör hem dem till föräldrarna som skall få betala skadegörelsen, med avdrag på ev. bidrag. om de inte jobbar. Dessa ungdomar har inte varit i närheten av ett krig så skyll inte på det, jo kanske påp dataspel. Oavsett bakgrund nationalitet så skall föräldarna ta hela ansvaret inte polis barndkår ambulansen.De måste kunna jobba i säkerhet. Vissa ungdomar skall kunna låsas in ett tag , mom de är ledare av ett gäng. Att tala med dem tala till rätta är skitsnack , de skrattar åt så... visa

Bonedust, 36 år, Igår 10:03

Håller med GuggeFire!! Man inte bara skylla på andra, man har ett eget ansvar också. Sen tror jag att trångboddheten är ett stort problem, de familjer som bor 6-8 stycken i en lägenhet anpassad för kanske 3-4. Det kan få ungdomar att söka sig ut, de har aldrig någon egentid. Men att skylla sitt beteende på trångboddhet och avsaknad av ungdomsgårdar är att göra det lätt för sig.

zekezeke, 93 år, norrtälje, Igår 10:03

Det är ju INTE så konstigt att samhället inte funkar i de här förorterna. ÅK dit och titta hur det ser ut där !! Kanske dags att rusta upp dessa förorter??? RIV de fula husen och bygg nytt frächt och gör områdena lika fräsha som djursholm. Det är INTE konstigt att man blir utanför samhället av att växa upp i dessa betongområden. Sen så är segregationen ett jätteproblem som gör att partier som SD får livsluft då det är politiskt obekvämt för etablerade partier att vidröra denna fråga.

Mestarrn, 27 år, Igår 10:02

Det är väl tillåtet att lämna Sverige och åka hem om det inte passar?

Haldeman, 40 år, Igår 10:02

Allt medan solen skiner över lugna Danmark, världens lyckligaste land*, med världens nöjdaste arbetare** och världens högsta löner. Där har staten råd med A-kassenivå på 90% och bibehållen kvalitet på skola, vård och omsorg. Men låt oss för all del inte prata om vad som skiljer Danmark från Sverige, som halkat till 17:e plats i inkomstligan, som har brinnande förorter varje natt och vars offentliga debatt handlat om nedskärningar, nedskärningar och mer nedskärningar sedan början av 90-talet. Dan... visa

Out of bounds, 53 år, Igår 10:02

Polisen borde få en ny stående befogenhet mot det där slöddret: "Fire at will"

bofinke, 54 år, Igår 10:00

Vi vanliga skattebetalare har tröttnat på att betala all skadegörelse som skitungarna ställer till med. Passar det inte kan de flytta dit pepparn växer.

Stormknight, 37 år, Tungelsta, Igår 10:00

Lås in idioterna

antipred, 19 år, Igår 10:00

Välkommen till det nya Sverige. Jag tycker regeringen ska ta sig i kragen och sluta ta in så mycket invandrare..

Piddelin, 34 år, Saltsjö-Boo, Igår 10:00

Polisen behandlar dem illa och de svarar med hämnd genom att kasta stora stenar på brandmännen. Bra retorik.

ingalångbollar, 29 år, Igår 10:00

Därför ska jag också hämnas, röstar annorlunda denna gången.

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 09:59

Ni ungdomar som håller på så här, ni ställer en jäkla massa krav mot samhället men vad kan vi ställa för krav mot er? Har ni bara rättigheter, har ni inga skyldigheter? Ni bråkar er igenom skoltiden, utan att ens försöka. Varför ska samhället ge er en massa saker gratis för? Ni har ju inte visat att ni är beredda att jobba hårt, ni ska bara ha och ha och ha... Usch!!!

BellaM, 27 år, Lund, Igår 09:55

Äh, gå hem och lägg er, kamma er och skaffa ett jobb istället så ska ni se att det inte kommer några polishundar och biter er i rumpan.

Nasta 100 (sid 3)

xelom, 61 år, Stockholm, Igår 11:23

Så länge dessa ungdomar vandaliserar fastigheter och bränner bilar i sina egna bostadsområden så är majoriteten inte så oroad.

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 11:23

Geting: Ja, majoriteten av svenska folket kan jämställas med en stinkande soptunna. NOT! Tänk efter först innan du skriver nästa gång, korkskalle.

Alfons, 77 år, Sollentuna, Igår 11:23

Detta är resultatet av en alldeles för generös invndrarpolitik. Sverige har urskillningslöst accepterat fel sorts människor som bevljats asyl med i många fall uppdiktade skäl. Resultatet av denna slappa invandringspolitik ser vi dag, och det kommer att bli ännu värre om inget görs. Skall vi verkligen överlämna makten till dessa invandrarligister som ställer allt högre krav på vårt samhälle? Det är hög tid att inte bara reagera utan att handla. Vill dessa ligister inte anpassa sig till vårt samh... visa

Hellhawk, 46 år, Igår 11:23

Geting, 59 år, Tumba: Hmm... Är det inte glorifieringen av vandalism och våld mot räddningstjänsten som är den stinkande soptunnan? Think again.

Mr Nasty, 50 år, Rosenfors, Igår 11:22

”Det är dags för hämnd” Ska ni hämnas på privatpersoner som gör allt för att klara sin egen ekonomiska ekonomi, det kostar att äga en privatbil som ni "bränner" p.g.a erat "raseri". Vad tror ni eran granne tycker om ni bränner hans bil! HÄMNAS PÅ VEM OCH VILKA??

olafixare, 36 år, Igår 11:19

Ett stort Grattis! till undomarna i förorterna. Nu har ni lyckats värva ytterliggare några 1000 röster till Sverige Demokraterna.

realxin, 35 år, Igår 11:19

Hämnd? Väx upp för helsike och sluta uppföra er som bebisar! Låt polisen få mer befogenheter mot folk som tror det är och att kasta sten! Låt dem få skjuta med gummikulor åtminstonde! I andra länder tolerer man inte sånt här och där kan upprorsmakarna få känna på ett och annat!

Kass_Best, 25 år, Igår 11:18

Varför tror folk att hårda tag är lösningen? Menar ni att de inte fått tillräckligt med stryk när de var små, och att det är därför de agerar som de gör? Ni tror inte att det är en reaktion på något annat? Nej fan ibland undrar man....Ta reda på grundproblemet innan ni försöker hitta en lösning är mitt tips. Annars kommer situationen bara förvärras.

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 11:16

Jag tror också att majoriteten är skötsamma, men det är en liten klick slödder som förstör för den stora gruppen. Att inte få kalla en liten klick slödder för just slödder är skrattretande. Vi kallar duktiga svenskar och invandrare för duktiga och vi kallar svenska/invandrade slödder för slödder. Så ÄR det bara, försök att förstå det herr Aspegren.

Gramse, 37 år, Igår 11:16

Hämnd för vad? Att de tappat eventuella jobb pga finanskrisen? Tänk om alla som förlorat jobbet skulle göra så, vilket kaos det skulle vara då. De får väl göra som alla andra, börja plugga eller flytta dit jobben finns. Att bränna bilar, kasta sten och vilja mörda polisen lär knappast vara en större merit på ett CV om de i själva verket "bara" vill ha ett jobb...

MaggieArg, 32 år, Igår 11:15

En uppmaning till media: Redovisa nån gång svart på vitt hur mycket resurser man redan satsar på dessa ungdomar jämfört med andra storstadsområden. De uppfostras till att bete sig som gökungar, ivrigt påhejade av journalister. Jobb är tydligen något man ska "få", utan att man ens försökt att sköta sina studier.

Dickis, 46 år, Uppsala, Igår 11:15

Är man oskyldig har man inget att vara rädd för ..... ingen rök utan eld.. Polisen gör inget ingripande om det inte behövs..

AmindalaJr, 25 år, Igår 11:14

Jag blir så upprörd när jag läser det här, hämd?? Vad har min granne som är 65/66 år gjort för nått då som fått sin bil uppbränd?? Och sparka djur, Usch säger jag bara. Jag hade personligen inte accepterat ett sånt där beteende av mina barn.

IK82, 27 år, Igår 11:14

Iichigo, 26 år, Idag 11:13 MEST SMARTASTE INLÄGG HITTILLS

avokado, 18 år, Igår 11:13

Jag är också en fattig ungdom, men jag hatar inte polisen för det :>

Iichigo, 26 år, Igår 11:13

Har bott i Gottsunda halva mitt liv och är född i Sverige med svenska föräldrar. Denna artikel är en ganska grov överdrift, och de inblandade är dessutom en väldigt liten del av Gottsunda. Själv har jag aldrig ens märkt av denna sida, som alla som inte själva bor här, verkar dela om G. Det de flesta inte tänker på är att detta är barn. Tror inte någonting löser sig genom att bemöta dem med våld. Om de får en chans till att få hjälp och förståelse, skulle nog mycket bli bättre. Istället föds det... visa

sredna61, 48 år, Hägersten, Igår 11:12

Låt oss göra en sak klar! En idiot ska kallas för idiot! Är man invandrare och idiot (jo det finns dom som är det)ska man kallas för idiot, är man snickare från Alingsås och är idiot ska man också kallas för idiot o.s.v. I det här landet kallar vi statsministern för idiot om vi vill det. Jag följer debatter i detta ämne när det gäller våld och skadegörelse i vissa förorter. När ansvariga sedan ska svara upp så slåss man nästan om att få ta på sig ansvaret, "sammhället har misslyckats", Vi måste ... visa

SiegUmJedenPreis, 68 år, Igår 11:11

Jamen nu har väl 80- och 90-talspolitikerna uppnått sina mål? Kom inte och säg att vi inte varnade för detta!

xdannil, 31 år, Igår 11:11

Tragiskt. De bryr sig inte om oss andra vanliga medborgare som får stå för notan, och förhållandena blir ju inte direkt bättre för dem heller... Däremot är inte jag en som vågar anta att det är mest invandrare. Men om det är så behöver vi ju satsa betydligt mer pengar på integration.

Guust, 19 år, Igår 11:10

Jag bor i Gottsunda, är nitton år och inget jobb. Igår natt blev alla däck på min parkering sönderskurna och bilarna blev repade med nyckel. Ska jag bli glad och tänka att dessa spånhuvuden hjälper mig? Nu har jag varken jobb eller bil! Läget förbättras verkligen av vandalism.

ewila, 41 år, Bagarmossen, Igår 11:10

Braaa zeke-zeke! Arbetsläger! Jag hade en annan typ av åtgärd. Låt dom tjänstgöra inom polisen!! =) Låt dom förstå något av provocering. Låt dom förstå att även poliser, brandmän och ambulanspersonal är människor, faktiskt dom bästa människorna vi har. =)

hr X, Igår 11:09

Hämnas på samhället???? VA ÄR DET FÖR JÄKLA GOJA??? Här intervjuas ungdomar som tror att de ska serveras allt i livet! Felet är ju inte deras egentligen, men de har av någon konstig anledning invaggats i tron att de själva inte ska behöva lyfta ett finger för att komma någonstans. Felet ligger hos de som styr i landet. Politiker och tjänstemän som inte varit i kontakt med verkligheten någon gång i sitt liv. Den enda gång de får någon information så är det via lokala tjänstemän som visar tillrät... visa

MrLogik, 23 år, Igår 11:08

Idis83, man skyddar inte människorna som tänder på bilar och kastar stenar... man skyddar människor FRÅN de som tänder på bilar och kastar stenar...

Pjätteryd forever, 51 år, Igår 11:07

ge ungdomarna något vettigt att göra! naturligtvis blir de arga,frustrerade och ledsna när de kommer till ett nytt land med konstiga värderingar ocH kultur. kan vara en god idé att ha separata klasser med ex. turkiska flickor för sig och turkiska pojkar för sig och så gör man så med alla nationaliteter. sedan har man djupare hemlndsundervisning för respektive kultur.Satsa mer på hemspråksundervisning så att de lär sig svenska och därigenom får jobb. vi svenskar måste anpassa oss mer till omvärld... visa

Idis83, 26 år, Boden, Igår 11:06

Polisen ska skydda alla människor i samhället.Men jag förstår att de e svårt att skydda sådanna som kastar sten och tänder på bilar. Spelar ingen roll hur fattig och hur lite man har att göra så ska man inte skada andra människor. Jag tycker att om man ska flytta eller fly till sverige och vi ska ställa upp på allt vad de innebär. Då ska de som får komma hit och bo här sköta sig. Kastar man sten eller bränner bilar snattar eller på annat sätt gör något fel ska man utvisas till sitt hemland på en... visa

zekezeke, 93 år, norrtälje, Igår 11:05

Nu tycker jag våra politiker från främst folkpartiet och socialdemokraterna samt vänstern som fört den politik som resulterat i detta skall skriva lite här i kommentarsforumet och förklara hur tankarna bakom de här förorterna varit. För vi är många "tröga" här som inte riktigt förstår hur ni tänkte, förklara gärna vad som gick fel.

Maxatt, 64 år, Igår 11:05

Ja, så här ser det ut i det gamla folkhemmet!!!! Orsak och verkan!!!! Sortering och segregering i boendet , skola ,vård, omsorg, så utkristaliserar sig klassam - hället!!!! Jobben finns inte i tillräcklig grad och privatkapitalet tycker det är bra med arbetslöshet , ty, då kan lönerna hållas nere och billig arbetskraft serveras. 1 1/2 miljon människor står utanför och privatkapitalet klarar inte av att skapa dom jobb som behövs. Tvärtom , dom flyttas utomlands , där lönerna och övrigt är billig... visa

BellaM, 27 år, Lund, Igår 11:04

Sen är ju oskyldighetsbegreppet väldigt överexploaterat i vårat land. Utdrag ur en riktig konversation mellan en fängelsekund (A) och en fängelseanställd (B) : A: "Jag är oskyldig" B: "Ja jag är också oskyldig" A: "VA?!? Vad har du gjort!?!" B: "INGET, jag är ju oskyldig!".

mrxmrx, 109 år, Igår 11:04

"en annan mot en spårvagn" Är ingenting helig för dessa bråkstakar? Tror de att de är de enda som har problem? Har de inte tillgång till rent vatten? Vissa har inte det. FYYYYYYYYY

Göteborgare 62 år, Igår 11:04

Skrev ett inlägg där jag bad ungdomarna FIXA SINA LIV istället för att bränna upp allt och alla. Det tog AB bort från snack. Känner mig kränkt av Aftonbladet som tar bort inlägg som säger sanningen. Fixa era liv INGET ÄR GRATIS.Inte för någon. Sluta med denna vandaliseringen. Det leder ingen vart. Får se om detta inlägg oxå tas bort.

Johanna, Igår 11:03

detta är ett rop på hjälp från dem som samhället vänt ryggen. Vi sitter gärna här och kastar ur oss skit och dömmer, men sanningen är att vi är rädda. Detta handlar inte om etnisktursprung, inte i grunden, det handlar om de socialt utsatta som inte längre har någon livlina kvar, och när de upplever att samhället diskriminerar dem, ser ned på dem, då förstår jag att de slår tillbaka. Dock tycker inte jag att det är ok att kasta sten mot polis och brandmän eller genom skadegörelse försöka bli sedd... visa

allwilldie, 28 år, Igår 11:03

VARFÖR VISAR NI SÅDANT HAT?

Buster_dogue, 24 år, Igår 11:03

ÅÅÅ bra skrivet galathir, när brände sd flyktingförläggningar, läs på lite innan brödsaxen öppnar sig nästa gång

Galathir, 26 år, Igår 11:01

Dessa kids bränner bilar. och de vill vissa lösa genom att rösta på SD som brände flykting förläggningar. Tillåt mig småle åt er totala brist på logik.

Buster_dogue, 24 år, Igår 11:01

Va hände när stor % siffra svenskar började kasta sten osv i gbg, sköt inte polisen mot den gruppen då`????,

mrxmrx, 109 år, Igår 11:00

Jag är invandrare också men fan går jag inte bersärk bara för det. Det är inte fel på polisen och brandmännen behövs. Att sätta skräck i en helt by är så "vackert" att jag inte hittar ord.

sverre71, 38 år, Igår 11:00

Varför nämns inte föräldrarna i den här debatten? Var är de någonstans! Ta ansvar för era "kids" för det var väl inte kriminella ni ville att de skulle bli när de växt upp, eller är ni av samma sort? När man har fyllt 18 är man myndig och förväntas stå på egna ben, och om man ramlar kan man inte skylla på samhället. Ni som bråkar vill vara kriminella för det är coolt, synd bara att ni kostar samhället en massa pengar den dagen ni hamnar i fängelse, men det kanske är ett sätt att få tillbaka n... visa

Andreas Aspegren - Aftonbladet, 43 år, Stockholm, Igår 11:00

Återigen, uttryck er sakligt. Vi tar bort alla inlägg som skriver "pack", "slödder", "svin" etc. Ni som skriver så, tänk istället om det här hade handlat om ditt eget barn.

killeuppsala, 22 år, Igår 11:00

håller me logik till 100% man kanske skulle söka polishögskola snart

BellaM, 27 år, Lund, Igår 10:53

I Sverige har man alla möjligheter att lyfta sig ur sin dåliga situation. Min egen pappa gjorde en klassresa från att vara "oäkta" barn till en ensamstående kvinna på 30-talet till att vara en respekterad överläkare. Har man bara lite driv kan man ta sig varsomhelst! Det är gratis att gå i skolan, det är gratis att plugga på universitetet, man får studielån och ifall man är upptagen med att sitta böjd över kurslitteratur har man inte tid att hänga ute på stan och störa sig på poliserna.

Veles, 25 år, Igår 10:53

pk-poliser, läs "AliG"´s kommentar från 10:42. får eratt sätta i vrångstrupen, han har helt rätt!

MaggieArg, 32 år, Igår 10:53

Det är dags att media tar upp hur otroligt mycket samhället redan gör för dessa ungdomar! Skolorna satsar mycket mer resurser per elev i de invandrartäta områdena. Samhället satsar mycket mer på fritidsgårdar etc. i dessa områden. Men ingenting hjälper om ungdomarna själva inte är beredda att lägga manken till och ANSTRÄNGA SIG LITE! Och inte blir det bättre av att det framställs som att de hela tiden är förfördelade. De lär sig att bara gapa efter mera, som gökungar. Varför skulle någon vilja a... visa

pellepär, 24 år, Igår 10:53

Ja man säger då det . Kankse dags att ta tag i detta nu sverige .Innan det är för sent . Sverigedemokraterna kommer nog växa väldigt mycket nu . SD 2010 är nog givet för dom flesta .

IK82, 27 år, Igår 10:52

Men kom med nått nytt än skicka hem de...detta ÄR deras hem! Men SD måste ju jubla för alla blåsta som kommer rösta på de för att "skicka hem de"

El Ahly, 49 år, Igår 10:52

Jan Helin, vad tycker du om att de vill "hämnas"? Undrar du inte över vad de vill "hämnas" på? Har du själv varit ute i verkligheten? I så fall borde du inte heller vara så naiv. Det känns som att du tar parti. Skulle vilja att du skickar ut dina reportrar till en svensk småstad och intervjuar svenska ungdomar. Vad de har för uppfattning om skolorna? Hur de ser på framtiden. Tror att vi har många svar där på många andra problem som aldrig någon tar upp. Tror du de ungdomarna har större framtidsh... visa

zekezeke, 93 år, norrtälje, Igår 10:51

Konkret förslag för att få bort segregeringen som jag är säker på bidrar starkt till problemen i dessa förorter: 1) rusta upp områdena 2) Företag och utbildningscentra skall placeras i toppmoderna frächa byggnar i dessa områden och företagen skall ha förmåner för detta 3) Öka polisnärvaro med 500 % under fem år i områdena 4) De som begår upprepad brottslighet --> utvisning.

banannen, Igår 10:50

SD nästa?

MrUnited, Igår 10:50

MrLogik, 23 år, Idag 10:37 sosse? Så om du jobbar övertid varje dag? Tjänar 100 000kr per månad så vill du att över 50 000kr ska gå i skatt?

Pintuz, 32 år, Igår 10:50

Tycker det låter helt osannolikt att polisen skulle bussa hunden på nån som bara varit på kiosken och köpt godis, även om det finns rötägg inom polisen så tror jag nog att de vet att de skulle förlora sina jobb om de gjorde något sånt. Dessutom tror jag inte det är sverige ni ska vara tjuriga mot, det är ju era föräldrar som flyttat er hit eller hur? diskutera det med dem istället för att vara ute och ränna på nätterna och förstöra folks egendom.

yellyfich, 62 år, Igår 10:49

Är det konstigt att SD nu gör framsteg i väljarbarometern. Att detta villsna ungdommar inte visar respekt för det svenska samhällets spelregler är än mer tragiskt. Men med den slapphänta asyl invandringen som skett de senaste 20 åren vad kan man förvänta sig. sverige måste ställa motkrav, det finns inget som heter gratis tyvärr. Man får själv ta sitt ansvar även om föräldraarna inte gör och gjort det. Om man inte stoppar detta nu så blir det än värre. har vi råd med det?

Cabron, 19 år, Igår 10:48

"dessa barn av vår tid skriker på hjälp" jag skriker inte direkt av hjälp, och inte mina polare i skolan o privat heller. men sen bor jag i en kommmun med vääääldigt lite invandrare också.

vadaadaa, 44 år, Igår 10:48

Om det ser ut så här på Aftonbladets kommentar sida, hur kommer riksdagen då se ut efter valet 2010?

nittonsextifem, 44 år, Igår 10:47

Det satsas betydigt mer på dessa områden än på fritidsgårdar mm. i övriga Sverige...ändå kastas det inte sten på brandmän i exempelvis de kommuner i Värmland, Dalarna osv. osv. som har extremt hög ungdomsarbetslöshet.

RuSE, 73 år, Västerås, Igår 10:47

Detta förutspådde jag och sa på ett fackföreningsmöte för 15 år sedan. Så nedsablad som jag då blev av gråsossarna har jag nog aldrig blivit varken förr eller senare.

banannen, Igår 10:47

SD nästa?

Brixling, 37 år, Igår 10:47

Jag var ungefär i de här killarnas ålder under den förra ekonomiska krisen i början av 90-talet. Jag kom ut till en fullständigt död arbetsmarknad och var arbetslös i långa perioder (flera år). Min ekonomi var lika med noll och jag kände en stor hopplöshet, en bitterhet och periodvis ett starkt hat gentemot samhället. Men tillslut tog jag mig i kragen, pluggade på komvux och sedan på högskola. Idag har jag ett välbetalt jobb där jag stormtrivs. Varför började då inte jag bete mig som de här kill... visa

BellaM, 27 år, Lund, Igår 10:46

Denna artikel handlar ju om folk som är ute efter trubbel. Sen att de tycker så himla synd om sig själva är ju bara patetiskt. Riktiga män tar ansvar för sitt liv. Och dessutom vad ska vuxna män på en ungdomsgård där mest högstadieelever hänger att göra, stöta på småtjejer?

Jansson, 47 år, Igår 10:46

Jag visste det..Ungdomarna gör revolt.Men varför ge sig på polis och brandkår? Det är bättre att politiker,inte bara den sittande regeringen,utan samtliga från Riksdagen kommer dit och umgås med dem,inte bara pratar .Dessa barn av vår tid skriker på hjälp!

synpunkt, 64 år, Igår 10:46

Nu, är det verkligen hög tid för de etablerade politikerna att sätta ned foten. Om detta får fortsätta obemärkt...så kommer sverigedemokraterna på bred front...Att detta, skall vara så svårt att begripa för våra politiker.....

killeri, Igår 10:46

För övrigt undrar jag vad AB har för agenda. "De" är inte alls beredda att "mörda poliser" även om någon sagt det för att han varit förbannad. Det är heller inte "dags för hämnd". Sådana här påståenden tjänar bara till att trissa upp spänningarna och jaga upp alla parter.

Marwinjo, 34 år, Malmö, Igår 10:45

ungdomarna ger gång på gång bevis på sin okunskap. att ge igen på en brand man när det är polisen som dom tycker gör fel. Kom igen! Satsa på skolan och ta er ifrån förorten, alla med jobb kan ta ett lån och bosätta sig fritt vrat de vill. det är fördelen med sverige. Eller ungdomar sätt press på era föräldrar varför valde de att bosätta sig i ett invandrartätt och socialt missanpassat område, gå till din pappa och säg till honom att du inte vill bo kvar för det hemma dina framtidsplaner. men om ... visa

KKL, 65 år, Bonässund, Igår 10:44

Ullared2..framför allt den sittande regeringen som hela tiden inte vågar säga vad dom står på grund av att stämlas som RASISTER" Men Regeringen har ju verkligen försökt ta itu med detta. Men möter på kompakt motstånd. Sabuni vill ju införa språktest och att alla som kommer hir ska få en lektion i hur det fungarar i en demokrati, Rättigheter och SKYLDIGHETER. Med Mona kommer absolut inga krav att ställas. Det hör vi ju i alla hennes uttalanden. Nu begär kommunerna pengar för de ensamkomna ungd... visa

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 10:44

AB är just nu SD bästa vän!! :D Så många nya röster SD kommer att få efter denna artikel.

elajohansson, 49 år, Igår 10:44

Det är inte konstigt att artikel som denna väcker ilska och förakt som egentligen kom inte helt oväntad. Vem har skulden för att det blev så här? Invandrarna som sälan ställs inför några krav från samhället? Samhälet som fick munkavle och kan inte längre uttala sin mening? Politikerna som är fega och vågar inte ställa krav? Jag är själv invandrare och har verken sökt socialbidrag eller blivit fall för polisen. Hade jobb som jag inte trivdes med så startade jag eget företag och slet i nästan 20 å... visa

Veles, 25 år, Igår 10:43

Jag är så innerligt trött på dessa bortskämda idioter! Bura in hela bunten, de är bara en värdelös belastning för samhället. Vill snorungarna kanske hellre ha det som i sydamerika, irak eller dyl, med VÅLDSAMMA poliser och inget socbidrag. De har det inte alls jobbigt här, och dessutom finns det en jäkla massa ungdomar som har det lika (relativt) knapert hemma, men som skaffar jobb istället för att bränna bilar och tycka svenska polisen är fascister. Både invanrare såväl om svenskar. Hoppas på e... visa

AliG, 32 år, Igår 10:42

Det handlar inte om hämnd. Det handlar om uppmärksamhet. Varför elda upp grannens bil för något polisen gjort mot dessa ungdomar? Vad har grannen gjort för att förtjäna att få sin egendom förstörd? Varför fördärva sin egen omgivning, sitt hem? Det handlar främst om ungdomar med annan än svensk etnincitet som tror att de får sin vilja igenom genom kriminella handlingar. Och så undrar de varför folk ser snett på dem. Det är lätt att begå ett brott och sedan gömma sig bakom sin hudfärg och mena att... visa

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 10:42

Andreas Aspegren, varför ta bort så mycket kommentarer? Folket har valt sida, det är bara att acceptera även om det tar emot för er :)

Arda, 29 år, MALMÖ, Igår 10:41

jag är invandrare, jag tar helt avstånd från det som händer i göteborg även tidigare i malmö. Men bara för att man har flyttat till sverige så innebär inte det att man får behandlas som ett djur eller hur som helst. Vad jag har hört så provocerar polisen dessa ungdomar dagligen o detta leder till att dom känner sig diskriminerade och förföljda av polisen. Detta är svensk politik på högsta nivå. Nu får väl SD ännu mer röster och det e polisens syfte vare sig man vill inse d eller inte.

Andreas Aspegren - Aftonbladet, 43 år, Stockholm, Igår 10:40

Återigen, vi tar bort en hel del kommentarer till den här artikeln just nu. Så tänk på att försöka uttrycka er sakligt i ämnet även om ni är upprörda. /Andreas Aspegren, chef Läsarmedverkan

chessking, Igår 10:40

Skicka dit alla idiotiska politiker som tillåtit denna alltför stora invandring. De får väl ordna upp det kaos de ställt till med. Åk dit och sjung We shall overcome .. Nä, de skyldiga politikerna bör få betala för kostnaderna av sin galna politik

Krobbe, 109 år, Igår 10:39

allwilldie, 28 år, Idag 10:31 Dom flesta invandrarna sköter sig och det är ok att dom finsn gär också. Du har inte funderat på att om inte dessa ungdomar kastar sten, bränenr och förstör så är det ingen som säger att dom ska åka hem ! Problemet är ju att dom inte kan sköta sig, svenska lagarna gäller alla och ärligt talat, det här är inte så många svenska ungdomar som håller på med sånt här. Sköt dig och ingen har problem med dom här ungdomarna, men sköter sig inte ungdomarna så självkalrt vill ... visa

killeri, Igår 10:39

Det är oklokt att skriva sådana här artiklar som utan ifrågasättande accepterar allt som ungdomarna säger. Det spär bara på motsättningarna eftersom 99% av folket blir förbannade.

MrVinther, 31 år, Igår 10:39

Trivs man inte så finns det massvis av andra ställen att bo på. Tack o hej.

För folket, Igår 10:38

Självklart tar jag avstånd från stenkastning mot polis och brandmän som faktiskt försöker att rädda liv! Alla får vi ta personligt ansvar för vad vi gör och ta dess konsekvenser. Mycket av våra problem beror på bristen av lösningar från de politiska ledarskapet som styr Sverige idag. Det krävs mer långsiktigt tänkande och minska kvartalspolitiken för den förstör mer än bygger upp ett gott samhälle!

cityboo, 40 år, stockholm, Igår 10:38

Trams, fattiga ungdomar !! Lata ungdomar. Skriv som det är, varför ge de som förklarar krig mot vårt samhälle som vi på ett demokratisk sätt har byggt upp en röst. Ta i med hårdhandskarna, pratar man om att döda poliser ja då har man förklarat krig mot alla i en rättsstat. Så för min och alla andras skull som är med och bidrar och har byggt upp Sverige ta in anti terrorist styrkan använd er utav försvaret och låt dessa ungdomar få samhällstjänst inom parkförvaltningen eller sophanterings sektor... visa

zekezeke, 93 år, norrtälje, Igår 10:38

En fråga jag har att ställa till våra politiker och då inte de som sitter nu. VARFÖR har man överhuvudtaget byggt dessa områden och VARFÖR har man placerat en stor del av våra invandrare jusst där? VARFÖR inte sprida ut dem mer jämt över hela landet ??

MrLogik, 23 år, Igår 10:37

Höj skatterna istället, vi behöver sjukvård och vi behöver ungdomsgårdar! Varför kämpar alla så hårt för 2 % lägre skatt!!! Ni alla vet vilka effekter 2 % får på samhället jämfört med vad 2 % ger i era privata plånböcker... VAKNA!!! Blir så förbannad, jag betalar gärna 40 % skatt om det är så att VI blir världens bästa land!

allwilldie, 28 år, Igår 10:36

avokado: Ja, det är väl tydligt om man läser allt hat som riktas mot invandrarna i dessa kommentarer att det är något fel på er! Det låter som att ni gärna hade kastat på sten och stuckit någon med kniv med allt det hat ni verkar ha mot invandrarna. Vad är det då som skiljer er mot dem?

Gazza, 36 år, Jönköping, Igår 10:36

Några av de intervjuade är 19, 21 och 22 år. Här och var konstateras att "ungdomarna" inte har någonstans att ta vägen - det finns inga ungdomsgårdar eller fritidsgårdar att gå till. Men herregud, vi talar inte om barn här, utan vuxna människor. Om det nu fanns hundratals fritidsgårdar att gå till, så hade dessa "ungdomar" knappast hängt där ändå.

KingGooba, 26 år, Igår 10:36

Det här var en av de sämsta artiklarna jag läst, jag bor själv i Gottsunda och blir så förbannad på det här med stenkastning mm.. Varför i h-vete är det så synd om brottslingar i det här landet.. Artiklar som denna späder på den almänna uppfattningen om att polis=dåligt brottsling=bra, fattar inte hur folk tänker..

fransjäger, 23 år, Igår 10:35

Vet inte med er men jag är inte så sugen på att bo i ett land med inbördeskrig, där man inte kan gå på gatorna utan att känna sig hotad till livet! Och hur tänker ni på Aftonbladet som får det låta som att det är synd om dom?? Det är väll inte så svårt att ex gå ut och söka jobb på kvällarna istället för att gå ut och tända eld på din möjliga chefs bil!!

För folket, Igår 10:34

Man måste se orsaken till problemen! Det är enkelt att använda polisen på kort sikt att gripa, dokumentera, lagför. Lösningen talas det inte om. Politiker kan stödja idrottsklubbar mer, så att ungdommar som inte har råd att träna för att deras föräldrar kan inte betala deras idrott! Detta är ett förslag, ett annat är att låta invandrar/flyktingbarn/svenskar att göra lumpen tillsammans, bo i tält och vara stolta för sitt land, känna en gemmenskap. De är då också en viktig ryggrad för att skydda... visa

Salai, Igår 10:34

det är inte lätt att växa upp som dom gör, med så begränsade verkligheter och sååå svårt att ta sig någonvart, klart det går, men alla vet innerst inne att dom har det väldigt svårt. Att uppror och revolt tankar föds är då hälsosamma reaktioner alla människor i ett tätt samhälle behöver få ibland, det gäller mot politiker, hyresvärdar, företag ja vad som. Det är viktigt att göra något åt klara fel i samhället. Tyvärr är detta ett sätt att få media att lyssna men absolut inte polisen...en mycket ... visa

Börje Nilsson, 68 år, Igår 10:34

Krig i förorten vinner ingen på, att byta förorten mot ett liv på kåken är ingen framtid. Självklart förstår jag hur meningslös tillvaron kan vara men en del är självvalt som att hoppa av skolan exempelvis.Polisen klarar sig alltid men om några vinnare finns, så är det Sverigedempkraterna och med deras inflytande blir det inte bättre. Gå till kommunalkontoret i ordnad form och ställ krav på en för allas bästa bra lösning. Det är det dom är till för.

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 10:33

allwilldie: Alla förnuftiga som skriver här är inte rasister, de har inget emot folk som jobbar hårt för brödfödan, oavsett härkomst. Det verkar du inte fatta. De är emot svinen som kastar sten, punkt slut.

avokado, 18 år, Igår 10:33

allwilldie: Jaha, är det oss det är fel på? inte bilbrännarna?

vadaadaa, 44 år, Igår 10:33

När skall vi sluta att dalta med dessa individer och se dem för vad de faktiskt är, dvs grovt kriminella ligister.

Martin.H, 23 år, Kumla, Igår 10:32

Håller med dessa ungodmar. Det är ju "extremt" konstigt att brotslingar blir stoppade av polis. Och att man hämnas på "nattvaktare/väktare/brandkår" som har så extremt mycket med polismyndigheten att göra är ju en självklarhet. Flytt upp i norland, skaffa jobb, eller vänta ett jobb vill dem ju ej ha, äääää skitsamma.

Fatclown, 23 år, Igår 10:30

Bortsett från Kammme så verkar det som om alla som kommenterat artikeln är obildade eller rentav dumma. Begrunda er egen nytta till sammhället innan ni kritiserar andra.

zekezeke, 93 år, norrtälje, Igår 10:29

Skolan i dessa förorter är ÌNTE bra... stora klasser, det är inte direkt de bästa lärarna som jobbar där även om det säkert finns bra lärare där. Det är stora klasser med olika kulturer. Hemspråksundervisning kunde ersättas med extra kurs i svenska. Bara inse att de här områderna är deprimerande att bo i !!! Man får noll hopp om framtiden av att växa upp där. Kolla bara hur det ser ut !! Ser INTE ut som där politikerna direkt, i danderyd och djursholm. Bara kolla hur broar och strukturer är gjut... visa

littleknowsitall, 25 år, göteborg, Igår 10:28

Tomte: brist på empati är vad dessa ungdomar har, de har ingen som helst uppfattning om känslomässigt beteende utan lyssnar enbart på människans urinstinkter som agerar utan att använda det som finns ovanför axlarna. Dock så är det svenskar i de flesta fall som ställer till det, då de är födda här har de inget annat hem än sverige därför är det än mer skrämmande att man vill rasera ens hem och enda chans till ett drägligt liv genom krig/våld. Att detta inte är vad man vill ha är något deras egna... visa

Efraem, 27 år, Älvdalen, Igår 10:27

Kanske är dags att bilda en specialenhet för gängbrottslighet som i exempelvis USA... Sen så skulle man kanske inneföra ett utegångsförbud (om man vistas ute utan giltig orsak dvs) i dessa områden efter nattens inträde, då en hel del i dessa områden uppenbarligen inte kan bete sig så fort de får skydd av mörkret...

trodox, 32 år, sundsvall, Igår 10:27

vad fasen tror dessa ungdommar? är dom dum i huvet.. "nä jag har inte gjort nått, jag har bara sparkat en polishund och då blev jag påhoppad av snuten". finns ingen empati för sånna människor.istället för att ta tag i sitt liv så bråkar dom och förstör samt skyller på allt och alla för hur dom har det., nä mer befogenhet till poliser och ta i med hårdhanskarna.. jäkla ligister inte fasen har dom bara stått tysta och snälla då polisen kom :(

Gnällfia, 29 år, göteborg, Igår 10:25

Sluta kasta sten, bränna bilar och sluta upp me droger, så ska ni se att ni får ett jobb och slipper socialbidrag. Alla har ett val!

Kammme, 20 år, Igår 10:23

Förstår dem frusterade ungdomarna, men lösningen är inte att gå i hämnd mot samhället, ni är samhället och tillsammans måste vi förbättra det, och ska vi då lägga våra resurser på eran skadegörelse eller på något vettigare?

mathee, 21 år, Igår 10:23

Så här har de blivit tack vare våra politiker som inte klarar av annat än att förstöra ett samhälle som i alla fall var bättre förut men började ju redan under sossarnas tid att gå utför men blir bara mer och mer synligt och är ju tråkigt att inte politiker kan förstå att om man går ut gymnasiet och inte får jobb den sommaren och mer efter de så får man gå till socialen för att klara sig och de gör ju att man får svårt att ta sig därifrån efteråt så..

Andreas Aspegren - Aftonbladet, 43 år, Stockholm, Igår 10:19

Vi tar bort en hel del kommentarer till den här artikeln just nu. Så tänk på att försöka uttrycka er sakligt i ämnet även om ni är upprörda. /Andreas Aspegren, chef Läsarmedverkan

Tinthin, 53 år, Igår 10:18

Och tidningarna är snara att blåsa under hatet. Klart sådana här helsvarta rubriker bidrar till att öka våld och hat.

mptgl, 33 år, Igår 10:17

Det här är en direkt verkan av alla nerdragningar som har gjorts sedan början av 90-talet då man började titta bara på det som man direkt fick ut av varje krona. Man såg att en fritidsgård inte gick ihop sig ekonomiskt då la man ner den. Man glömmer hela tiden att värdera de mänskliga och humana, man tittar bara på kronor och ören. Jag tycker också att det som någon kallar världens lyckligaste land Danmark, där man har bra vård och högre akassa faktiskt också har högre skattetryck. Tänk om någon... visa

Göteborgare 62 år, Igår 10:16

Svar till Tomte, 23 år, Idag 10:07 Jag säger som BellaM, 27 år, Lund, Idag 09:55 "Kamma er och Skaffa ett Jobb"

Nasta 100 (sid 2)

vadaadaa, 44 år, Igår 15:11

@ chuteboxer Lite svårt att få betalt när föräldrarna lever på bidrag.

Eldarion, 22 år, Igår 15:11

Oj, här var vi visst rasistiska. Lös problemet istället! Konflikter ska lösas, svårare än så är det inte och det är bara onödigt att trappa upp konflikten ännu mer med övervåld, ignorans och idioti. Och till er svenskar som uttalar er rasistiskt - Jag skäms över att vara svensk när jag hör sådant skitsnack.

vadaadaa, 44 år, Igår 15:06

Det finns endast ett sätt att få stopp på vansinnet och det är vid valurnorna.

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 15:05

venden: Jag har med ett förslag. Att dessa "nattens barn" (lol) ska börja ta livet på allvar och inse att man måste prestera något här i livet för att få något tillbaka. Det har resten av Sveriges befolkning fattat sedan länge.

eudemokrat, 63 år, Igår 15:04

Finland har aldrig haft detta problem. I Norge och Danmark är problemen minimala sedan de stoppat .... Detta är ett pris vi får betala för den extrema ... politik alliansen och de rödgröna driver utan debatt.

Damion, 39 år, Igår 15:04

Bäst att skicka dit dialogpoliserna, så dom kan prata dessa "nattens barn" till rätta. ;)

Bokhylla, 104 år, Igår 15:04

Har man bestämt att ha invandrare i Sverige så blir det såhär.

vadaadaa, 44 år, Igår 14:59

@ venden Vilka belägg har du för dina påståenden? Det är väl snarast tvärtom då positiv särbehandling a la kvotering ger vissa grupper förtur trots mindre kvalifikationer.

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 14:59

Tycker med att det är sjukt att polisen och politikerna alltid går i försvarsställning, när de konfronteras med dessa hemska kriminella beteenden. Dessa gangsters ska behandlas som kriminella, de ska inte daltas med. Det finns INGA ursäkter för att bränna bilar och kasta sten. INGA!

Feministpiga, Igår 14:59

Hur skall man ha råd att satsa på dessa ungdomar,det kostar ju att ta hand om all skadegörelser de ställer till med. Vad finns föräldrarna till dessa ungdomar? Har inte föräldrarna lärt dem att räddningstjänsten skall rädda liv m.m. Skall någon behöva dö, bara för att räddningstjänst inte hinner komma i tid eller skall någon ur räddningstjänsten får sätta livet till? Nu får det väl ändå vara färdiglekt.

venden, 42 år, Igår 14:54

Jag har ett förslag Om man redan i dag slutar diskriminera invandrare på arbetsmarknaden, slutar anställa sin inkompetenta släkt som senare kompleterar utbildningen med hjälp av studieledighet, slutar med att diskrimiera på bostadsmarknaden, slutar isolera invandrare inom studiegrupperna på universiteten, slutar med politiska beslut som gör invandrare till allt fattigare grupp, slutar med att använda invandrare som en tillfällig arbetskraft, slutar hindra de i att avancera på sina jobb inom före... visa

Agår, 21 år, Göteborg, Igår 14:52

helt sjukt!! vilken värld tror dom att dom lever i?? Sverige är bland det bästa länderna man kan leva i, world wide! det finns knappt " svåra och dåliga förhållanden"....förorterna är rena lyxen om man jämnför med världen omkring! vill man lyckas i Sverige har man alla chanser man vill, men det gäller också att respektera Sverige! dom här människorna har väl sett kravaller från t.ex. frankrike där gatorna stormades med nord afrikanska ungdomar och tycker det är häftigt och vill väl göra samma ... visa

rocky11, 32 år, haparanda, Igår 12:21

de som gör dessa saker får folket emot sej. det är klart som f.n. ingen gillar väl att man förstör för andra. Nä ut å stoppa dessa huliganer. Var är samhället. vi ska inte acceptera detta.

Nyanko, 26 år, Igår 12:16

Jag e så less på alla som gnäller på Sverige! Min pappa e svensk o min mamma e utlänning, men själv e jag helt uppvuxen i Sverige. Själv bor jag nu i Japan och inte f*n finns det samma privilegier som det finns i Sverige för utlänningar här, men jag gnäller inte och begår inga brott bara för jag tycker vissa saker kan vara orättvisa! I Japan finns det pubar som det står "Inga utlänningar tillåtna" och det e helt lagligt att neka en utlänning att hyra en lägenhet här bara för man är just utlännin... visa

frehas, 43 år, Igår 12:12

Små individer som lever i en låtsasvärd. Sen har man mage att tycka att samhället skiter i en eftersom man inte får jobb. Patetiskt!!! Sköter man sig , har något sånär goda betyg och ett sunt förnuft kommer man hur långt som helst i livet i Sverige oavsett var, när, hur man är född. Skylla på att samhället skiter i en eftersom man inte får jobb o.s.v. Nä det är coolare att skita i skolan, hänga på stan och råna gamlingar eller berusade ungdomar. Dessa individer har bränt sig själva genom att ... visa

Fridski, 26 år, Kristianstad, Igår 12:10

Detta är en ond cirkel. Det gnälls att ungdomarna inte har fritidsgårdar etc att hänga på, så istället måste de gå ut och förstöra en massa. Har ni tänkt på att de pengar som går till att städa upp efter dessa protester i det långa loppet hade kunnat läggas på att bygga nya gårdar istället? De säger de vill bråka med polisen, men i verkligheten bråkar de ju med svenska folket då vi får stå för notan med skattepengar. Och att anfalla brandmän i utryckning borde det vara livstids fängelse för.

realxin, 35 år, Igår 12:10

Snälla nån, du fattar väl att att polisen GÄRNA skulle vilja göra mer om dem bara fick lov. Dem kan inte, för att så fort dem bara fiser åt ett håll så kommer en stämning från ett annat. Det dem är utbildade för och det dem ska kunna göra, det är något dem fick lämna på skolbänken. Det är något som kan få en att bli frustrerad. Kasta en sten på en polis, som mycket väl skulle kunna döda om dem inte hade hjälmar. Vad får polisen göra tillbaka? Hade dem gjort något så är det dem som har gjort fel ... visa

Bjyrne, 26 år, Igår 12:09

Jag tror inte att någon här har den minsta aning om hur skev verklighetsuppfattning dessa ungdomar har. Att samhället skulle ha glömt dem är en ren lögn, allt handlar om deras identitet. Att vara kriminell och att ha cash ger respekt i dessa områden. Att kasta sten mot polisen är värt mer än att ha ett MVG i matte. De ungdomar som får sitta häktade betraktas som kungar när de kommer ut. Samhällets fel? Knappast, det är föräldrarnas fel.

Iv, 21 år, Igår 12:08

Jag blir så j*vla förbannad på sådana människor och även sådana som adde_the_great. Fattar inte varför de inte skickar hem folk som beter sig så, utan låter de förstöra för oss normala invandrare som behandlar sverige som sitt land.Jag pluggar till civilingenjör, jobbar på helgerna, har aldrig begått ens minsta lilla brott, jag förtjänar inte att svenskar ser på mig o tänker sådana tankar!! Invandring kommer inte att sluta, och sverige är inte det enda land som är drabbad, de borde dock köra dan... visa

Haldeman, 40 år, Igår 12:04

Ni som envisas med att tjata om att den här soppan ska skyllas på sossarna, plugga lite nutidshistoria tack. Googla på "Luciabeslutet" och lär er att sossarna faktiskt drog i nödbromsen 1989, men att Bildtregeringen upphävde det beslutet och släppte in fler än någonsin (invandringen fördubblades mellan 1991 och 1994. Och den nuvarande alliansregeringen har återigen sett till att slå invandringsrekord. Aldrig har det invandrat så många per år som under Bildtregeringen och Reinfeldtregeringen. Und... visa

konkeydong, 33 år, Igår 12:02

"Vi vill hämnas" - på vad? Det är det jag inte fattar. Polisen bevakar inte dessa ungdomar så hårt utan orsak. Polisen är inte trött och förbannad på dessa ungdomar utan orsak. Och som vanligt så är nyckelordet "rasism." Att det faktiskt existerar massvis med skötsamma, respekterade, produktiva människor med invandrarbakgrund i samhället, som inte skyller på "rasism, polisen och samhället" och som lider av det icke skötsamma invandrare gör - det verkar de inte tänka på. Det här handlar enbart om... visa

Vandrare, 50 år, Igår 12:02

Jag vill inte rättfärdiga dem på nåt sätt, det de gör ska bestraffas eftersom vi lever i en rättstat där det inte finns plats för anarkism. Å andra sidan, jag har själv en son som pratar flytande 5 europeiska språk, har 210 högskolepoäng är dessutom en positiv och härlig grabb, men han har fel namn, han får inte komma in på krogen, blir kallad svartskallejävel av polisen, butikspersonal tittar snett på honom, tjejer blir rädda (han-kanske-våldtar-mig- blicken kommer fram). Jag tänker inte flytta... visa

Kenny McCormick, 27 år, Igår 12:01

bygg en stor mur omkring förorterna det är ju tydligt att dom vill leva som stat i staten ..

Andreas Aspegren - Aftonbladet, 43 år, Stockholm, Igår 12:00

Hej! Vi gör en kort paus i den här diskussionen. Välkommen tillbaka idag kl 14.30. /Andreas Aspegren, chef Läsarmedverkan

zekezeke, 93 år, norrtälje, Igår 11:59

Tror mycket handlar om att dom unga i förorterna gillar action ! Det är ju rätt skoj att slå sönder bilar och grejer, särskilt elda dom, de brinner utav bara satan. Om ni tänker åter när ni var unga så visst var det skoj med action?

lillflisen, 24 år, Igår 11:59

Det är svårt att inte vara rasist i detta landet. Jag blir så förbannad när jag läser detta. "Dags för hämnd"? Snarare dags att skärpa sig, växa upp och uppföra sig som en normal människa!

IK82, 27 år, Igår 11:59

KarinaSv, 89 år, Idag 11:51 5siffrigbelåpp varje månad...vi pratar inte om bankdirektörer just nu

TooSmart4You, 31 år, Igår 11:58

I vissa länder är det straffbart att bränna bilar, kasta sten mot polis, slå ner folk som sätter emot eller attackerar räddningspersonal, I SVERIGE FÅR MAN JOBB OCH SLIPPER REPRESSALIER!!! Utvecklingen är otrolig och nästintill komisk, ungdomarna kastar sten mot en utbildad och beväpnad poliskår, men inget händer, ingen hindrar stenarna eller bränderna, ingen slår ner det samhällshot som det faktiskt är! Polisen, dags att tänka om! Vad gör våra politiker för att stävja detta? Vart finns medle... visa

Rolf_Alt, 24 år, Igår 11:57

@PaterNordquist: är det för att brunskjortorna kommer göra rent hus med oliktänkande eller? 2009 känns mer som 1939 i den här debatten...

Hbackabo, 31 år, Göteborg, Igår 11:57

mied, 21 år, Idag 11:51 AMEN!!!! Kunde inte sagt det bättre själv!!!

allwilldie, 28 år, Igår 11:57

Om vanliga "Svensson" är rädda för att gå ut, så är det för att de är små och trångsynta och inte ser världen som en helhet. Rädda? För vad? Att en invandrare ska komma och skjuta dig? Ja, det händer ju hela jävla tiden låter det som här.

Rolf_Alt, 24 år, Igår 11:56

@gallo: Samma krav på poliser som trakasserar oskyldiga då? Upphäv deras medborgarskap och skicka de till sibirien?

PaterNordquist, 26 år, Igår 11:56

Hade man haft krav på innvandrare, förälldraransvar så hade man aldrig haft sånna här problem.

Haldeman, 40 år, Igår 11:55

Visserligen är jag moderat, men "Vincit" och andra, SLUTA SKYLL DETTA PÅ SOSSARNA. Den nya riktning som Sveriges asylpolitik har tagit initierades faktiskt av Bildtregeringen, särskilt då Folkpartiets Bengt Westerberg som i princip tillsattes som kung över invandring och integration. Han rev upp ett beslut som sossarna tog 1989, ett beslut som kraftigt bromsade invandringen eftersom man bestämde att bara ta emot kvotflyktingar. Bildtregeringen körde över detta kloka beslut med ångvält och prokla... visa

ewila, 41 år, Bagarmossen, Igår 11:54

Tro inte nu att jag håller makteliten om ryggen! Jag SKÄMS för vuxna människor som drar ner på resurser för unga och gamla och sitter med feta fallskärmsavtal. Jag gör verkligen det. Men det är samtidigt upp till den egna individen att ta tillvara på de resurser som faktiskt ges. Hur bortskämd som helst är INTE okej att vara. Om man tycker att man har rätt till att bränna bilar och provocera poliser som verkligen inte har något med arbetssituationen eller fattigdomen att göra, då är man helt enk... visa

Linkankopia, 37 år, Igår 11:54

Tänk att det hela tiden ska brännas, förstöras, misshandlas osv för att visa sin misstro till samhället. Sammhället är alla omkring oss dvs även de som just misshandlar, förstör osv ... Men det verkar de inte förstå. Om de bara tänkte till lite innan de handlar så kanske det gick upp för dom att det går att visa sitt missnöje på ett sätt som inte förstör för alla oskyldiga ... Ordets makt är stor och så även pennans ... Försök med detta istället ....

Labeck, Igår 11:54

Osså undrar politikerna varför SD får så många anhängare.

bubbelplast, 31 år, Bureå, Igår 11:54

Det är så här det nya Sverige ser ut tyvärr. Ni får tacka sossarna som har fixat detta nya mångkulturella Sverige. Det är inte några Svenskar som är inblandade i detta inte som ni ser. Hårda tag är det enda som gäller, poliserna får börja ta till vapen, och lås in dom som inte sköter sig, varför har inte en enda person av alla blivit åtalade, dom går till och med ut i tv och tidningar och erkänner och ingen gör nåt. Patetiskt, hade det varit Svenska grabbar som roade sig med samma sak så hade d... visa

Khanan, 33 år, Igår 11:53

allwilldie: Vaddå samtala? De kan ju inte ens prata svenska. Militär och polis behövs för att rensa upp, hur pass roligt tycker du detta är egentligen? Tycker du att det är något som helst skämt? Detta är resultatet av Mona Sahlins 'experiment' med mass-invanding.

Gbg 75, 34 år, Västra Frölunda, Igår 11:53

Är uppvuxen i Angered och har sett vilket förakt som alltid funnits mot polisen bland ungdomarna där. Förstår dock inte hur förstörandet av bilar och andras egendom kan vara en hämnd mot polisen? Inte direkt så att det drabbar polisernas plånböcker om de bränner upp min bil? Men den typen av argument visar tydligt vilken intelligens dessa människor besitter. Bra att ha nått o skylla på för att man låter sin frustration gå ut över andra människor.

r4v3n, 33 år, Igår 11:53

bara för att dom flesta här tycker att dom gör fel som bränner bilar och kastar sten så är dom personerna rasister ? Varför ska vi behöva acceptera att sånt här sker ute på våra gator ? Jag tror också att SD vinner röster pga dessa ungdomar. Helt vanliga svensons kommer att rösta SD pga dom känner sig rädda och osäkra då dom går ut.. Och hur kul är det att få sin bil förstörd ?

vadaadaa, 44 år, Igår 11:52

@ Galathir Om 20 kommer vi titta tillbaka på den här perioden och undra hur vi kunde vara så otroligt naiva. Vi är alla slavar under den politiska korrektheten.

nittonsextifem, 44 år, Igår 11:52

Haldeman, du skriver: "De som kommer från mellanöstern och Afrika idag behöver enormt mycket mer resurser, tid och utbildning för att bli intressanta på arbetsmarknaden. " Men det stora problemet är alla de som inte vill komma in i det svenska samhälle de ser ner på...

FreddeHallo, 53 år, Igår 11:52

Det som pågår i Gottsunda är inget bus längre, det är brott som begås. Jag har jobbat i Gottsunda i sex år. Många av dessa ungdomar är inte fattiga, det har de nyaste mobilerna, märkeskläder, kör nya mopeder mm. Det har satsats mycket resurser i Gottsunda för ungdomar. Många har fått mycket hjälp och stöd i skolan; men lika många har valt bort skolan, skolkat, struntat i att satsa på skolan. Många är vilsna eftersom föräldrar inte känner till hur det det svenska samhället, skolan mm fungerar. Me... visa

Nomam, 41 år, Igår 11:52

Jag lider med de drabbade och de som bor i områdena. Men om detta är "priset" för att tex SD skall komma in, eller att hårdare tag skall komma fram genom andra partier, så är det definitivt värt det!

MavenFrankeus, 35 år, Igår 11:51

Varfor kan inte Sverige, som Kanada t.ex., ha LITE KRAV pa de manniskor som vi tar hit? Jag bor sjalv utomlands och nar jag berattar att folk kommer hit i drivor utan pass eller med falska namn och bara valsar genom tullen sa skrattar de och undrar varfor vi later detta ske. Vad svarar man pa det? Att vi ar fega? Radda? Det kanns skont ocksa att dessa manniskor flyr fran "krig och oroligheter" och sedan later de sina barn skapa just krig och oroligheter i MITT land.

petersoder, 39 år, Igår 11:51

Jag stödjer ungdomarna till 100, när ska samhället ta itu med poliserna? Hur kan åklagarna gång på gång lägga ner förundersökningarna mot poliser när det till och med finns bild och ljudinspelningar. poliserna som slog ner gubben vid macken häromåret och pikéäcklena som kallade malmöungdomarna för blattejävlar.. FTP!!

allwilldie, 28 år, Igår 11:51

"Använd våld för att skydda min egendom, tack.". PÅ VILKET SÄTT SKILJER DET SIG FRÅN VAD ARTIKELN HANDLAR OM? MÖTA VÅLD MED VÅLD? Det löser ingenting! Ska alla börja skjuta varandra för att man inte kan samtala!?

PaterNordquist, 26 år, Igår 11:50

Vart kommer dessa personer från? Varför har inte svenska ungdommar som levt fattigt gjort samma sak tidigare? Är de så missnöjda med Sverige att de vill bränna ner, döda poliser mm varför flyttar de inte tillbaka till sitt ursprungsland?

avokado, 18 år, Igår 11:50

tenshi, ja bra idé, rösta på sossarna och ta in lite fler kulturberikare

Lennart Ohlén, 67 år, Jädraås, Igår 11:50

Det börjar likna anarki,ta bort jornalisterna dom gör saken värre. Ge polisen verktyg att slå till mot ligisterna. (utegångsförbud) visa ut lite mer stake mot lagbrytare va inte så mjäkiga..

Hbackabo, 31 år, Göteborg, Igår 11:50

Och jag skrev att jag bor i Backa, men det inlägget försvann oxå på direkten. Vad är felet? Att jag skrev att man inte vågar gå till affären längre, eller att man är inte vet om man kommer iväg till jobbet, för man vet inte om bilen har brunnit upp??

WhirlWind-Storms, 26 år, Igår 11:50

Haha det här är ju bara småpotatisar, det här sker ju nästan varje dag i Tensta minst 2 bilar om dagen exploderar här, men ingen gör nånting åt det istället jagar polisen moppe gängen som härjar.. ´Hur ska Tensta/Rinkeby se ut när vi vaknar upp? gottsunda och angered haha vilket skämmt...

Tinnatindra, 28 år, Igår 11:50

Får skriva dumma istället då! Skicka bort alla "dumma" människor som inte kan finna sig i att poliserna i Sverige behövs och är här för att stanna! Jag hyllar alla poliser som orkar jobba kvar trots all skit de får ta! Håller tummarna för att elpistolen tas i bruk i Sverige snart. Och jag förstår inte detta gnäll om att det är för att jag är svart bla bla bla... Stanna hemma och plugga för att öka chanserna för att få ett jobb istället för att vara ute och härja! Inte en enda gång har jag blivit... visa

wessla, 28 år, Igår 11:49

Det bästa av allt är att dom som kommer med hårdast kritik här är ju dom som sitter med sitt morgonkaffe vid sin fina hem-pc och gnäller, bweeeh bweeeh. haha hellre är jag vän med en stenkastande turk än en gnällande svensson. gå och kamma din pudel vet ja

tenshi, 18 år, Igår 11:48

De ökade klassklyftorna visar sig nu. Detta är följderna. Vi behöver en regering som bryr sig om ungdomarna!

SantOrd, Igår 11:48

"Pleeez, 60 år, Idag 11:40 Sverige får nog göra mer än att sända in polis eller det där problemet kommer att fortsätta, t.o.m. utökas." ------- Vad föreslår du... militärer va? Ni som nu läste mitt andra inlägg förstår då kanske...

Leo-76, 33 år, Igår 11:46

Väx upp, sluta och förstör för andra!!! Invånare i dessa förorter måste vara så trötta på allt skit ungdomarna ställer till med. I går sprängdes en entrédörr till ett hyreshus, ingen skadades denna gång men kanske nästa. Dem stoppar räddningstjänstens utryckningar, kastar sten. Vad har dem gjort dessa ungdomar, en dag gäller det kanske liv eller död. FÅR DEM KOMMA FRAM DÅ OCH GÖRA SITT JOBB, RÄDDA LIV??? Såg debatt i torsdags, förstår mycket ilska dem bär. Men detta beténde i samhället är inte a... visa

Liberty78, 30 år, Igår 11:46

Löjligt ....Har själv växt upp i Angered och sett hur de beter sig ,,håller på polisen till 100 % hoppas de tar tag i detta nu och rensar upp lite ! Flyttade själv därifrån pga v att deras kriminella beteenden och var trött på trakasserier och icke respektfulla behandling av människor vill kunna gå ut på kvällen utan att vara rädd så fick flytta .Och vi ska inte "hjälpa" dem med jobb och dylikt vad sänder det för signaler ? =Bli kriminell gör sönder saker och skada folk så får du en räkmacka ser... visa

Vincit, 54 år, Helsingborg, Igår 11:46

Detta är en stor FET politisk skandal(Spec. sossarna får ta åt sig).Man tar hit folk från andra länder som får det materiellt 20 gånger bättre än de hade hemma(och det gratis)men det räcker inte!Lika mycket som svensken som slitit i många år skall de ha,annars eldar man. Vi måste sätta krav och ej ta hit fler än samhället orkar ta hand om. LAGOM har alltid varit bäst!!

allwilldie, 28 år, Igår 11:46

Mestarrn: Nej, det är inte det jag säger. De som artikeln handlar om är säkert inlåsta i en bubbla de också. De ser säkert världen som en liten del, den del där de bor och lever, precis som de flesta som kommenterar här verkar helt omedvetna om världen som helhet. Det hjälper inte att vare sig flytta till eller från Sverige. Dessa problem finns överallt och i alla typer av samhällen och folkgrupper. Det är alltså större än några bilbränder.

klarken, 25 år, Igår 11:46

så jäkla dumt.. ungdomarna fattar ju inte hur mycket de skadar sig själva genom att hålla på som de gör. De vet att det finns andra sätt att kommunicera med samhället men det ligger i en del av ungdomskulturen att göra revolt med våld. Politikerna måste satsa mer resurser på ungdomarna så att de har nåt att göra, annars kommer det att fortsätta för alltid..

eudemokrat, 63 år, Igår 11:45

Alliansen, de rödgröna och media är gemensamt ansvariga. Alla viktiga beslut har de fattat gemensamt utan offentlig debatt eller granskning. Sverige är ett land i brand tack vare en katastrofal integrationspolitik. Mesarna Reinfeldt och Sahlin gömmer sig skyddade av Säpo-vakter.

Afselius, 36 år, Igår 11:45

Nu får det vara nog av daltande med dessa ungdomar som ställer till med dessa meningslösa dåd. De har inga andra än sig själva att klaga på. Att skylla på att samhället är emot dem och inte ger dem en chans är så otroligt löjligt resonerat. Jag är själv uppvuxen i en förort och var i deras ålder under 90-talskrisen då det var omöjligt att få ett jobb. Men det fanns inte i närheten av den dekadens som råder bland dagens ungdomar. Och attackera polisen var det aldrig ens tal om att göra för vi had... visa

vadaadaa, 44 år, Igår 11:45

@ wessla Du är uppenbarligen inte medveten om att det finns ett stort motstånd mot ohejdad invandring i både Nederländerna och i Storbritannien. Jag tror inte någon har emot vettig invandring där folk flyttar hit, jobbar och sköter sig. Det är dock en helt annan historia när invandrare/flyktingar kommer hit och börjar bränna ner det svenskar byggt upp under generationer... En helt annan sak.

evil-ernst, 42 år, Igår 11:43

En rapport från hopplöshetens land kan man läsa i texten, vad vinner man på det....ja en debatt som spårar ur helt klart. Har nog aldrig sett så många arga kommentarer och missriktade (enligt min mening), om det inte passar så åk hem...detta är DERAS land oxå, men vad man missat är att ställa krav, våga ställa krav på ALLA invånare. Politiker som läser ta åt och gör något, skyll inte ifrån er på dom som sitter nu och skyll inte på dom som satt tidigare utan GÖR NÅGOT konstruktivt. Visst, enkelt ... visa

Galathir, 26 år, Igår 11:41

vadaadaa. Har aldrig värderat det ena mot det andra. Däremot kan jag likställa folks likgiltighet till offren och tron på samhällets övervåld. I de båda fallen. Ni vet lika väl som jag att vi om 30år kommer titta tillbaka med fasa på vad den svenska polisen gjorde under denna period och undra hur vi lät det fortgå. Men ingen kommer minnas att dom satt på forum som dessa och stödde detta nämnda övervåld.

sötare, 35 år, Igår 11:40

Ja detta är tragiskt,. vi ser nu vad sossarnas alldeleles för långa tid vid makten har börjat ge utslag. Det e lätt att vara snälla Sverige ta emot invandrare men vi måste ju för tusan ge dem sysselsättning också, och detta inte bara invandrarna det gäller utan minst lika mycket våra svenskar också som inte bara kan sträva runt.

Pleeez, 60 år, Igår 11:40

Sverige får nog göra mer än att sända in polis eller det där problemet kommer att fortsätta, t.o.m. utökas. Kanske regeringen kan sända alla inblandade till ett spa i Italien på konferens.

vgustaf, 58 år, Igår 11:40

Jag kan tänka mig att dessa ungdomar är vana vid bidragssverige.Nu när man inte får vara sjukskriven eller om man blir arbetslös och jagad med blåslampa så blir det svårt för dessa invandrarungdomar.Revolten kom ju samtidigt som bidragssverige kollapsade.

KarinaSv, 89 år, Igår 11:39

HÄMNAS FÖR ATT SVERIGE TOG HAND OM ERA FAMILJER OCH GER ER 10000KR/MÅN AV VÅRA SKATTEPENGAR?!! FÖRBANNADE IDIOTER!!

Damien, 31 år, Stockholm, Igår 11:39

För de som såg "Debatt" i helgen så var det väl tämligen uppenbart att killarna från omnämnda orter inte var de klarast lysande stjärnorna. För alla andra (läs vuxna) i dessa förorter är polisens närvaro uppenbarligen inte så provocerande att de behöver kasta sten el. tända eld på privat egendom. Jävligt illa att de inte fattar när de går på privatpersoners egendom! Om de fick jobba o slita för sina saker (på annat vis än kriminellt) som alla andra så kanske de skulle förstå bättre när de får si... visa

AbsolutaNollpunkten, 27 år, Igår 11:38

Men lägg ner! Vad är det för fasoner!Hat och hämnd,det är ju bara löjligt!Även om det finns många rötägg till Poliser så är en Polis alltid en Polis som man ska respektera. Nä plocka blåbär istället så tjänar ni ju pengar istället för att lägga energi på hat och hämnd där ni ändå står som förlorare.

Sundown, 54 år, Vänersborg, Igår 11:38

Andreas Aspegren - Aftonbladet, 43 år, Stockholm, Idag 11:00 Återigen, uttryck er sakligt. Vi tar bort alla inlägg som skriver "pack", "slödder", "svin" etc. Ni som skriver så, tänk istället om det här hade handlat om ditt eget barn. Snälla Andreas mina barn skulle aldrig bete sig på det här viset. Jag förstår folk som skriver nedsättande epitet på dessa ungdomar. Någon gång får vi nog av dessa dumheter. Det vore värre om svenskarna inte reagerade alls utan lät det här bara fortgå. Aftonbladet... visa

Daemon, 109 år, Igår 11:38

Man hamnar inte i sådana situationer med polisen om man har rent mjöl i påsen. De där grabbarna får helt enkelt skärpa till sig.

Mestarrn, 27 år, Igår 11:38

allwilldie: så du menar att dessa ungdomar gör det av ett högre syfte som vi dumma svenskar inte fattar? det kan ligga lite i det du säger men det är väl ingen som skyllt flytten av företag eller finanskrisen på invandrarna? Sverige är ett fritt land, både att komma hit och att flytta härifrån.

Hbackabo, 31 år, Göteborg, Igår 11:37

Bor själv i backa och man vågar ju knappt gå till affären för att gå och handla ett paket mjölk längre. Vem vet om man kommet till jobbet på morgonen. Står bilen kvar, eller är den uppeldad?? Så jävla tråkigt!! Lås in människorna som håller på så här!! Man ska väl inte behöva vara rädd i sitt eget hem??

Nichtwahr, 30 år, Igår 11:36

Ja, så går det när man behandlar folk som skit. Poliser har fått alldeles för mycket makt och som man själv sett upprepade gånger, så kan de inte låta bli att missbruka den.

Realisten2, 57 år, Igår 11:36

Läs Nationell Idag så slipper ni censuren

MavenFrankeus, 35 år, Igår 11:36

Vad gnaller alla om? Bade kungen och Mona Sahlin sager ju att det ar forortsbarnen som berikar vart samhalle, underbart. Jag ar oerhort tacksam att jag bor utomlands.

Mudkips, 20 år, Linköping, Igår 11:36

Hoppas att någon av dessa idioter som springer runt och förstör på kvällarna läser inläggen här, och förstår att det är vanligt folk som de själva de förstör som mest för, inte polisen och whatnot. Och varför i helvete kastar dom sten på BRANDKÅREN för!?

R3ZZA, 27 år, Igår 11:35

Jag är själv invandrare och jag tar stort avstånd till vad de här killarna sysslar. Vi har för mesiga straff i sverige och de här idioterna utnyttjar detta. Sätt hårt mot hårt polisen! oavsett om det är invandrare eller infödda svenskar.

wessla, 28 år, Igår 11:35

Folk här anser sig vara realister, Men till och börja med pratar dom om "raser" kan ni definera ras? genom ögonfärg? hudfärg?språk?blodtyp? Man kan inte dela in människor i raser, det är helt omöjligt, Mustafa i Turkiet kan ha exakt samma blodtyp, allergi IQ som vilken annan viting som helst. så sluta med detta rasistiska skitsnack, det är dags för alla garderobsrotare att krypa fram och se jorden som den är. Sverige har så lite innevånare för dess yta att det är patetiskt, vi har 9milj invånar... visa

Rosak, 34 år, Igår 11:34

Jag blir så lessen över detta. Jag har tröttnat så nu kommer jag att säga det många vill men inte vågar! Det är inte många svenska namn i denna artikel. Vi svenskar vill inte förstöra saker o byggnader. Vi vill inte ha krig o elände. Vill ni ungdomar som pysslar med detta ha det så runt omkring er kan ni packa era väskor och åka hem till era respektive hemländer. SLUTA FÖRSTÖRA VÅRAT SVERIGE! Passa det inte at bo här så dra någon annanstans men sluta förpesta vårt samhälle. Visst vi svenskar är ... visa

Tinnatindra, 28 år, Igår 11:34

Kass_Best - Jag tycker att de svenskar som hatar poliserna och vårt land kan sticka de också! Jag har hört att de behöver arbetskraft i Sibirien...

Guust, 19 år, Igår 11:33

Iichigo; Håller helt med! Detta kommer försvinna med tiden, när dem insett att det inte ger någon utdelning. Dessutom borde inte media/polis gjort så stor grej av det från början, det är uppmärksamheten dem vill åt!

allwilldie, 28 år, Igår 11:30

Gramse: När en stor mängd personer förlorar jobb pga situationer som t.ex. den nuvarande (frammanade) ekonomiska krisen, så ökar brottsligheten över hela världen. Läser du nyheterna? Hur många mord läser du om i veckan? Är det människor som invandrat? Det här är en LITEN del av det som händer i världen just nu, men det ger helt klart ett jävla starkt bränsle till allt HAT mot andra folkgrupper som ni uppvisar här. Man ska INTE se på detta som en liten separat del av Sverige, det är en del av en ... visa

Modrus, Igår 11:29

Tids nog kommer en artikel i Aftonbladet, med överskriften "Befolkningen slog tillbaka, slutade i blodbad". Jag känner detta på mej.

vgustaf, 58 år, Igår 11:28

Problemet med dessa invandrarungdomar är att dom tittar på oss innfödda svenskar som har hus bil och ett ordnat liv som vi arbetat ihop under många år.Dom tror att så fort dom kommer in i sverige så regnar det manna från himlen.När så icke sker på grund av att dom inte lägger manken till så ska nan göra revolt.Det är nog dags att svenska politiker tänker till hur man vill ha invandrarpolitiken.Är man beredd att ta konsekvensen av den invandrarpolitik som förs får vi vara beredda på inbördeskrig.... visa

Marwinjo, 34 år, Malmö, Igår 11:26

intervjua de vuxna i områdena, vad tycker de? barn i trotsåldern (12-25år) tänker knappast logiskt. vad är föräldrarnas krav? vart är dialogen? för du kan inte bara ha krav utan att vilja anstränga dig och prestera själv. detta gäller alla i sverige!

Jvik, 17 år, Igår 11:26

Blir så sjukt arg på detta. "hämnas på samhället" dom vet inte vad som snackar om. För mkt invandrare i sverige. Se vad som gör. Och kom inte och säg att det är svenskar som gör detta. Ni vet de lika väl som jag att det invandrarna som gör detta.

MrLogik, 23 år, Igår 11:26

Undra om man kan donera pengar till polisen...

X1821X, Igår 11:26

Ändå undrar folk varför "högerpopulistiska" (grovt missbrukat uttryck, för övrigt) partier vinner mark i Sverige och övriga Europa... Något har gått oerhört fel, och om någon ska ha skulden är det våra kära politiker och ledare!

Medborgare i Åsarp, 44 år, Åsarp, Igår 11:25

Naturligtvis är det tråkigt med att det finns många fattiga i Sverige just nu, den ekonomiska krisen slår hårt mot de i samhället som eventuellt redan innan krisen låg på marginalen. Synd bara att undommarna i dessa städer det handlar om inte använder sin ilska på ett smartare sätt, studera eller varför inte sätta igång med träning. Sabotera för många andra är inte smart, det kan bli så att folket i stort vänder sig mot dessa bråkmakare. Att merparten kanske är av utlänsk börd gör inte saken bät... visa

Realisten2, 57 år, Igår 11:25

Det här är väl inget att gnälla över. Mångkulturen berikar Sverige, var det inte så som Mona sa. Så var så goda, håll till godo, känn hur ni berikas eller......?

stenis, 52 år, falun, Igår 11:25

Var någonstan finns papporna till dessa ungdomar ??

helli, 41 år, Igår 11:24

Vandalism löser ALDRIG dessa problem. Sen ligger ju fokus på fel 'motståndare'. 'Motståndarna sitter i bekväma stolar i Rosenbad, det är de som satt ungdomarna på soc-bidrag, det är de som har stängt offentliga aktiviteter för ungdomarna. Och en sak är säker, med dagens nyliberala regering lär vi inte se ngn ändring. De kallar det visst ökad frihet???!!! Som sagt klyftorna exploderar och med dem misären och oroligheterna. Det borde t.o.m. en politiker från välbärgade 08-områden fa... visa

Galathir, 26 år, Igår 11:24

Först tog dom punkarna! Men jag sa inget för jag var ingen punkare. Sen tog dom vänsteraktivisterna, men jag sa inget för jag är ingen aktivist, sen tog dom förortskidsen men jag sa inget för jag bor i stan. Sen tog dom de arbetslösa! men jag sa inget för jag har ett jobb. Sen tog dom de fattiga, men jag sa inget för jag har pengar! Och sen tog dom mig! och då fanns det ej längre någon kvar som kunde säga något!

r4v3n, 33 år, Igår 11:24

typiskt tidningar att ge desss misslyckade ungdomar uppmärksamhet..Uppför man sig som ett svin så får man räkna med att bli illa behandlad också.. Dom har sig själva att skylla som gav sig in på den kriminella banan.. Det mång kulturella samhället har spårat ut.. Nu blir jag säkert censurerad pga jag skriver detta.. Men att tro något annat är att förneka.. Att ingen vill tro på att dessa grupper har problem är själva roten till problemet

Modrus, Igår 11:24

Kommer dom till min gata, får dom skylla sig själva. Nu har vi skötsamma skattebetalare fått nog !.

De senaste 100 av 328 kommentarer I Aftonbladet.

Wexio, Igår 19:58

Kan nån ge mig 3 bra skäl att rösta på SD ?

widde, Stockholm, Igår 19:53

Tack för alla inlägg, kl 20.00 avslutar vi debatten. mvh Lena Widman, redaktionschef.

Haldeman, 40 år, Igår 19:45

Sizifus Heureux: Nej, det verkliga måttet på politikens misslyckande är att över hälften av Sveriges befolkning anser att vi ska minska flyktingmottagandet (se SOM-institutets årliga undersökningar). Att SD trots detta bara får 4-5% efter 20 års slit, när Ny Demokrati kom upp i nästan 7% på bara 9 månader, och Folkpartiet ökade explosionsartat från 5% till c:a 15% i opinionsundersökningar på bara 9 veckor genom att lansera förslaget om språktester, är tyvärr ett bevis på att SD bara tilltalar en... visa

sizifus heureux, 63 år, Igår 19:33

Sverigedemokraternas framgångar är ett mått för en totalt misslyckad invandringspolitik!

Haldeman, 40 år, Igår 19:26

J MVP, problemet är ju att riksdagspartierna har investerat sin trovärdighet i den väg som de har valt när det gäller invandringen. Att erkänna att de har tänkt helt galet sedan slutet av 70-talet och extra supergalet sedan början av 90-talet kommer inte på fråga, även om allihop skulle erkänna det privat efter en öl eller två. Erkännandet sitter ännu längre in nu när SD knackar på dörren, att ge dem rätt kommer ju inte direkt att minska SD:s väljarstöd. Därför tävlar partierna nu istället om at... visa

Fred Torssander, 54 år, Igår 19:24

Visst finns det de som har framgång och får jobb. De tycker dock ofta att det är besvärande med både bilbränder och polisens ständiga uppvaktningar - vilka drabbar alla unga innevånare i Gottsunda. Därför flyttar de till lungnare stadsdelar. De som inte får jobb - och som faktiskt inte kan få jobb, läs lite på SCB:s sidor så ser ni - får lov att försöka stå ut med både ligisterna och snutfasonerna. Vilket inte framstår som någon självklar rättvisa.

Mirko, 32 år, göteborg, Igår 19:18

Man får lätt bilden av att det skulle vara flertalet av ungdommarna i förorten som är inblandade i det som händer och det är ju inte riktigt så. Det finns en viss "gangsterromantik" här ute i förorten bland endel ungdomar. Föräldrarna måste ta sitt ansvar, se till att deras barn vet vad som är rätt och fel och att de faktiskt sköter skolan någorlunda. Är mitt barn ute och ränner hela nätterna som 13- 16 åring så är det något fel på mig som förälder. Kommer mitt barn hem med ny mobil, nya dyra kl... visa

Fred Torssander, 54 år, Igår 19:17

Att småborgarna önskar hårdare tag är givetvis inte något tecken på att de skulle vilja skydda människor från att bli brottsoffer. Förebyggande och då särskillt att det finns möjlighet att försörja sig hederligt genom arbete är effektivare. Men det kostar för småborgarna och de hoppas i första hand på att bli verkligt rika och kunna bosätta sig i muromgärdade säkerhertsförorer.

shekil, 20 år, Igår 19:16

Alla invånare, svenskar som invandrare, behöver lägga sin röst på SD i valet 2010. Det akuta är att få bort maktpatrasket, som nu terroriserar medborgarna i landewt. Både sossarna och bor´garna, är en del av detta demokratispel före gallerierna, som endast har till gagn, att gynna ett fåtal utvalda i makttoppen. Såväl fackledningen, som direktörerna och politikerna, är alla en del av detta. De babblar på, för att ställa olika frupper mot varandra, för att likt en regnkappa,, låta kritiken som eg... visa

beda99, 55 år, Göteborg, Igår 19:16

dillons, va sa jag till dig, man får inte säga sanningen

gitsa, 63 år, Trollhättan, Igår 19:16

Jan Helin varför är dom i förorten fattigare än barn till svenska föräldrar? ( tex arbetslösa, ensamstående osv ) Varför har vi en invandring på ca 30000 personer per år alltså en ny små stad per år ökar Sverige. Om det vore så dåligt för invandrarna i Sverige hade dom med största sannolikt valt ett annat land där ryktet världen säger åk dit för där är det bra.

laphroaigcask, 51 år, Igår 19:14

Bränner bilar för att hämnas??? Jag har inte hört något så oerhört löjligt. Bränn ner era egna bilar eller lägeheter i stället för att helt oskyldiga drabbas. Vad kan nu en bränd bil hjälpa??? Möjligen förstärkt hat mot invandrare.

Humanisten96, 42 år, Igår 19:13

De "fattiga barnen" har märkesjeans och guldklockor så det handlar inte om fattigdom.

Fred Torssander, 54 år, Igår 19:11

De flesta ungdomar i Gottsunda är redan hemma, svenska medborgare, födda i Sverige så att skicka hem dem torde inte göra någon större skillnad. Vad som borde göras är för övrigt rätt enkelt. Utom naturligtvis för dem som sätter förmögenhetstillväxten med ränta på ränta högre än den svenska grundlagens skrivning att det skall särskillt åligga det allmänna att trygga rätten till arbete.

vadaadaa, 44 år, Igår 19:09

@ J MVP, Jag håller inte med dig. Den enda garantin för att politikerna väl tar tag i integrationsproblemet är att SD kommer in i riksdagen. Titta på miljödebatten innan MP kom in i riksdagen. Sossar och moderater kunde inte bry sig mindre. När MP kom in i riksdagen, slogs plötsligt både sossar och moderater om miljöväljarna som tidigare hade betraktats som verklighetsfrånvända flummare. Likadant skede i danmark innan Danskt folkeparti kom blev invalda. Sossarna var oerhört kritiska. Otroliga öv... visa

tigerdrake, 45 år, Igår 19:00

skärp er

J_MVP, 25 år, Igår 18:58

Haldeman: Det är möjligt att den skapades av Folkpartiet, men de efterföljande tolv åren satt sossarna vid makten så de har ju haft lite tid på sig så att säga. Tyvärr så tar ju inget av dagens riksdagspartier tag i saken ordentligt även om det händer lite mer nu än under Persson-eran, med betoning på lite. Det hålls ju inte ens en ordentlig debatt för att det anses ge SD uppmärksamhet när det istället är tvärtom. Dags att inse vi har problem som är långt ifrån svårlösta samt att de inte kan lös... visa

IWS, Igår 18:55

Antingen gör polisen för mycket eller alldeles för lite. Det är väl så media i de flesta fall beskriver svensk poliskår. För tänk om media någon gång skulle våga lägga ansvar för kravallerna på de som faktiskt utövar dessa.

Dani72, 37 år, GBG, Igår 18:55

Jag är andra generations invandrare och lägger min röst på SD 2010, för ett tryggare Sverige

vadaadaa, 44 år, Igår 18:55

@ mrValentino, Vad skulle du göra om du precis hade initierat en reportageserie med en vinkling som uppskattningsvis minst 90% av alla kommentarer anser vara osaklig, partisk samt rent generellt fullständigt vettlös. Tror du inte att det hade tyckt det var lite jobbigt då? Organisationer och individer med ensamrätt på "sanningen" reagerar ofta på liknande vis då de konfronteras med en överväldigande majoritet. En förlegad dinosars sista dödsryckningar...

Fred Torssander, 54 år, Igår 18:55

Det grundläggande brottet är brottet mot Sveriges grundlag, att det skall särskillt åligga det allmänna att trygga rätten till arbete. För den som inte ens någon gång i framtiden kan komma att få möjlighet att försörja sig själva genom att få ett arbete, blir uppmaningen att vara arbetsam och skötsam bara ett hån.

mrValentino, Igår 18:53

Gör en intervju med de stackars brandmännen, som fick stenar på sig. Gör en intervju med poliser, de poliser som lever under dödshot från dessa människor, som bara känner för att hämnas.

philly, Igår 18:51

Fattigdom? herregud. det är Sverige vi lever i. Finns ingen fattigdom här om den inte är självvald. Men visst, kasta sten och bränna bilar hjälper säkert på ett CV. Tänk om man hade gjort det under de 2 åren man var arbetslös.. nu fick man ta sig i kragen istället, knacka dörr. Fick in en fot, och jag tog min plats. Jag höll den! JAg arbetade hårt, ställde alltid upp, osv, nu är jag fast anställd. Kris? JAg har mer pengar än vad jag någonsin har haft

mrValentino, Igår 18:45

Haldeman, du har så rätt så. Har senast idag haft ett samtal med en gammal journalist från Aftonbladet. Att man ska skriva så folk blir förbannade är en av uppmaningarna som finns i deras egen lilla skrivbibel.

Haldeman, 40 år, Igår 18:38

Anders_and: Din fråga är självbesvarande... eller har du läst några artiklar om förortsupplopp i Norge och Finland? Nej, där har man inte försatt sig i denna situation. De sitter på sin sida av gränsen, tittar på Sverige och skakar på huvudet. Urandom: För att PK-journalister ofta är vänsterhumanister som alltid ser offer. Ju allvarligare gärningar någon begår, desto mer tycker de synd om vederbörande. Fast huvudanledningen till att AB för tillfället sprutar ur sig provokativa artiklar är att k... visa

Johan86a, 22 år, Igår 18:31

Nä 2010 blir det SD jag lägger min röst på iaf. Självklart är det synd om ungdomarna... jag menar att folk ens försvarar att man kastar gatusten (5kg sten) och slänger slagord te polisen/räddningstjänsten, förhindrar brandkåren att släcka bränder för att rädda liv... Ja det är så synd om dom. Jag undrar hur många som hade varit glada att jobba inom polisen om du ser en 5kg sten flygandes emot dig... Men som vanligt nämns det inget om, klanka ner mer på polisen för all del..... Jag tycker iaf i m... visa

allwilldie, 28 år, Igår 18:26

InteUtanMinDotter: Hur skulle du vilja att det var vinklat istället?

anders__and, 93 år, Igår 18:26

Undrar om vi hade haft dessa problem med en invandrarpolitik som mer liknar våra grannländer Norge och Finland. Vart tog mitt Sverige vägen, 20% befolkning med invandrarbakgrund inte något som jag har önskat. Jag hoppas alla förstår att detta är något som partierna gör för att pensionsbubblan har varit på väg att spricka, det måste ju in mer folk för att betala skatt, men nu finns inga jobb så någon har räknat fel. Jag instämmer med dom som kommer att lägga sin röst på SD, det kommer även jag at... visa

Haldeman, 40 år, Igår 18:22

"J MVP", socialdemokratisk politik stinker förvisso men invandrings- och integrationspolitiken som båda blocken nu anammar skapades av Folkpartiet, som 1991-1994 hade carte blanche från Bildt att riva upp socialdemokraternas restriktiva politik och införa det som Folkpartiet gick till val på, nämligen "En generös flyktingpolitik" (det var den exakta formuleringen på affischerna). Rätt ska vara rätt. Den ekonomiska krisen 91-94 skylls ofta på borgarna - det är fel, det var sossarna som skapade de... visa

Haldeman, 40 år, Igår 18:13

Fattigdomsproblem? Ja och nej. Vissa tycks tro att det handlar om en i och av Sverige skapad fattigdom, men det är totalt fel. Många av dem som bråkar har varit här så kort tid att de aldrig i världsrymden hade kunnat hinna skapa något välstånd åt sig själva i Sverige, vare sig de hade kapaciteten eller inte. Däremot handlar det om *globala* socioekonomiska faktorer, att man kommer hit från fattiga regioner med allt vad det innebär i form av sociokulturella skillnader, utbildningsnivå, förhållni... visa

Visigoth73, 56 år, Igår 18:09

Vart tog mitt inlägg vägen!? Hela invandrar politiken har gått snett så i nästa val går min röst till SD!

J_MVP, 25 år, Igår 18:06

Så här går det tyvärr med decennier av socialdemokratisk integrationspolitik och backspegels-aktioner. Hoppas att de befintliga riksdagspartierna kan inse att det finns ett problem och komma med åtgärder som är förebyggande och rejäla istället för att försöka hantera problemen när det växt sig ur proportion. Att de hittills inte gjort det är anledningen att SD kunnat växa, men jag hoppas verkligen att vi inte får in några nya partier i nästa val.

Wexio, Igår 18:03

Betalar hellre skatt för några stenkastare än fifflande politiker.

phoebe_pii, 27 år, Igår 17:59

Är det nån mer än jag som tror att detta skulle kunna passa på "Grannfejden"? Om man inte har modet till att kunna prata och diskutera utan bara tiger om allt så blir det problem. Allt har bara varit en stor kokande gryta som nu kokar över... Det dessa "barn" (inte för att jag tycker att man är barn när man är runt 20) gör är att förvärra läget för alla, inget gott kommer komma ur att vara kriminell..

sailor, 63 år, Göteborg, Igår 17:56

Livsangel 17:04. Var går gränsen frågar du. Mitt svar är nolltollerans - en självklarhet.

Onkel, 19 år, Igår 17:53

"Hämnas" heter det alltså. Okej, de kan ju aldrig varit fattiga ungdomar som har börjat något. De var ju inte först med att förklara krig då troligtvis? Jag vågar fortfarande tro på folkhemmet och den socialistiska visionen som vi tyvärr börjar tappa fokus på, de innebär mat på bordet, hälsovård och om man har varit duktig så kanske man har råd med en spritflaska.

liveyourdreams, 23 år, Igår 17:50

Personligen måste jag säga att det är lite skrämmande vart det här samhället är på väg. Jag vill inte på nåt sätt rättfärdiga de handlingar som många av dessa ungdomar begår, däremot blir jag chockad över hur trångsynta vissa är här. Visst, stenkastning är det sämsta alternativet för dessa ungdomar att visa sin hopplöshet och förtvivlan på, och visst har många av dessa sig själva att skylla. MEN, det är ett mänskligt beteende att skylla ifrån sig och reagera vid hopplöshet och när man blivit ill... visa

beda99, 55 år, Göteborg, Igår 17:45

Vadaadaa: jag håller med dig, det blir lätt o rösta nästa år, gör lätt

vadaadaa, 44 år, Igår 17:35

Det finns en enkel lösning. Rösta bort problemet helt enkelt. Gör din röst hörd September 2010. Det är enda gången som politiker faktiskt lyssnar på sina väljare. Alla partier vet vad folket vill, men paternalistiska drifter gör att de flesta partier väljer att ignorerar oss. Vissa undantag går dock att finna tex Folkpartiets krav på språktest för invandrare dagar innan valet som resulterade i ett kraftigt uppgång för Folkpartiet. Givetvis, struntade Folkpartiet i detta löfte efter valet var avg... visa

bobenongogtot, 52 år, Igår 17:34

Detta är knappast en fråga om invandring eller inte. Förvisso så påverkar den mängd invandrare som Sverige tar emot i dagsläget vår ekonomi negativt. Vi har helt enkelt inte råd att ta emot fler invandrare innan vi har löst våra egna problem på hemmaplan, hemlösa, uteliggare osv. Vad som tyvärr troligtvis är den största orsaken till dom "upplopp" vi för tillfället upplever är nog snarare den utveckling som har skett inom polisen sedan polisens förstatligande 1965. Sedan dess så har fler och fler... visa

Haldeman, 40 år, Igår 17:30

"Kändis", du är helt ute och cyklar. Det är ingen som har "placerat" invandrarna i problemområden, när de anländer till Sverige slussas de tvärtom ofta ut till mindre städer ute i landet, långt från Rosengård. Problemet är att så fort de har fått uppehållstillstånd så sticker de genast till släkten i Södertälje, Malmö eller Göteborg, packar in sig för många i varje lägenhet och klagar sedan över att det är trångbott (känn på den logiken). Det är därför bl.a. sossarna har diskuterat möjligheten a... visa

Camilla Nilsson, 22 år, Igår 17:25

Haha polisen använder övervåld, snälla åk till Argentina, Brasilien, Japan vilket land som helst och lär dig att definera innebörden av "övervåld". Här petar en polis på dom så kallade "utsatta i samhället" och anmälningar haglar över polismannen.

lesolei, Igår 17:22

vart tog mitt inlägg gällande svar till "venden" vägen??!! än en gång; vi kvoterar särskilt in invandrare på populära utbildningar /t ex posishögskolan! Det är alltså precis tvärtom...samma vad gäller bostadsmarknaden. Omvänd diskriminering alltså!

zintha, 64 år, Igår 17:18

Har i drygt 30 år via mitt arbete kommit i kontakt men ungdomar som betett sig på likartat sätt som dessa. Detta handlar om inställning o attityd,vare sig man är svensk eller invandrare. Om man har inställningen att samhälletär skyldigt att ge en ett välbetalt arbete,trots att man sknar meriter samt en trevlig bosatd möblerad med "ALLT SENASTE NYTT" så har det visat sig att föräldrarna allt ör ofta har samma inställning. Så en attitydförändring måste till o riktlinjerna bör dras i en ung ålder. ... visa

Camilla Nilsson, 22 år, Igår 17:18

Jag är fattig och utsatt, jag har inget jobb och det är synd om mig, jag skyller på samhället och säger att jag känner mig utanför, kastar lite sten på brandmännen och ambulanserna, bränner bilar och skriker Fuck the police! Ja, på det sättet får jag säkert fram min vilja och åsikt och då tar alla mig på allvar! Och det kanske kan ge mig ett jobb och en ljus framtid?

Rankel, 39 år, Igår 17:15

Odding, det handlar INTE om blatte eller ej. Det handlar om uppfostran. Tyvärr finns det en klar korrelation mellan beteende som detta och vilken kultur och med vilka värderingar man uppfostrats. 10-talet egna år av erfarenhet som nattvandrare påstår att ungdomar fråm MENA-länderna är otroligt överrepresenterade i denna typ av aktivitet medan andra "blattar" från ex. sydostasien INTE är det. Någonting är defenitivt fel när mina egna "blatte-polare" och släktingar pratar om att rösta SD för att ... visa

NoLimits, 56 år, Igår 17:12

Håller med "sailor".

NoLimits, 56 år, Igår 17:07

Det är hög tid att regering, vänner av "kulturberikning" mm vaknar upp! Varenda svensk vet vilka det är som ställer till eländet, men inte en politiker, massmedia eller andra opinionsbildar vågar ta bladet från munnen och skriva sanningen. Slå en järnring runt upploppen, ta in varenda en, visitation mm. Inga klara papper så iväg med dom till närmsta låsta förläggning för transport till sitt forna hemland utan att ta hänsyn till ålder, familj mm

Livsangel, 36 år, Igår 17:04

Sailor, vart skall gränsen dras för kriminaliteten? Om farsan i en familj begår brott skall med andra ord barnen ta konsekvenserna av det? Jag skulle f.ö. gärna också höra brnadmäns och polisers version av det hela.

Stoppa_duvan!, Igår 17:01

Egentligen handlar det hela om en önskan att tillhöra en grupp. Invandrare som identifierar sig med afroamerikaner och latinos i de amerikanska storstädernas slumområden. Genom olika medier framförs budskapet om hur samhället motverkar dem, hur polisen är deras fiende, samt hur ballt det är att vara kriminell. Klart detta påverkar. I Watts, Los Angeles, skedde 1992 en av historiens mest uppmärksammade upplopp när fyra poliser frikändes efter att ha misshandlat en svart namn vid namn Rodney King... visa

beda99, 55 år, Göteborg, Igår 16:58

Livsangel: Men de är väl vana att stena folk eller, kunde inte låta bli, mitt inlägg försvinner snart,

Livsangel, 36 år, Igår 16:57

Och Kitte...Det är kloka ord du kommer med. Man kan ju undra var föräldrarna håller hus och hur engagerade de är i sina barns liv!

DavidUndercover, 26 år, Nässjö, Igår 16:55

@vadaadaa Det sade jag inget om men om du läser ovan så är det ju ganska tydligt att något är fel?! Och rätt sätt att göra något åt det är inte att kasta sten eller bränna bilar. Det kan dom göra i sina forna hemländer men i Sverige får man följa svensk lag. Dessa ungdomar är inte dom enda som lider av finanskrisen ska du veta.

Livsangel, 36 år, Igår 16:53

Jeppe super men varför super Jeppe? Jag menar inte att försvara det de stenkastande ungdomarna gör men det finns en anledning. Och allvarligt talat, jag lyssnar hellre på dem och på de människor som överhuvudtaget bor och verkar i dessa förorter än på reclaimungdomar. Men jag har en fråga till båda: Tänk dig att du är i en brinnande byggnad. Du kan inte ta dig ut själv. Men det står folk och kastar stenar på brandsoldaterna så de kommer inte fram. Hur tror du det kommer att kännas då?

vadaadaa, 44 år, Igår 16:51

@ DavidUndercover, Om inte politikerna har fattat detta efter 20 år av vansinne, vad tror du sannolikheten är att de begriper innan valet 2010?

DavidUndercover, 26 år, Nässjö, Igår 16:48

Konstigt.. Jag ser sällan sånna här notiser där det är svenska ungdomar som slåss? Det måste ju vara något fel. Först startar dom krig i sitt eget land, flyr från det och ska ställa till helvete här. Nu pratar jag givetvis bara om en litenn liten klick av alla invandrare som kommer till sverige men sanningen är trots det att invandrare är överrepresenterade i brottssatistiken i Sverige. Vad som borde göras är att bromsa invandringen tills det att sveriges regering har någon vettig plan för vad ... visa

beda99, 55 år, Göteborg, Igår 16:38

Odding, vi är många som förstår det, men prata med dem, för de förstör för alla, och då menar jag alla i detta land, det här är inte bra, att det växer hat från alla sidorna. Vad skall det här sluta?????

zapotek, 34 år, Igår 16:36

Kändis: Nej du har fel. Ofta hamnar de i avlägsna kommuner men eftersom man har fri rörlighet i Sverige så väljer de att flytta till sina gelikar. Dvs till förorterna. Detta fenomen uppstår då de inte behöver bekanta sig med svenskar. För många invandrare

guds-son, 29 år, Igår 16:33

kitte kan inte du ta på dig att engagera dessa ungdomars föräldrar? så slipper våra skattepengar gå till sånt trams..

Odding, 32 år, Igår 16:30

jag skäms över att vara blatte :( snälla snälla försök förstå att alla inte är likadana :(

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 16:23

allwilldie: Snälla sluta nu innan det blir alltför pinsamt. Så du menar att du och fåtalet automatiskt har rätt och att majoriteten här har fel. Och så är det för att... för att du har sagt det? Om någon är inskränkt så är det givetvis du själv. Ingen idé att prata med någon som inte ens kan hålla sig till ämnet.

molnnio, 45 år, Igår 16:22

"Nattens barn" har blivit misshandlade av polisen! Läser ni inte vad som står, det är polisen som har startat bråken. En kille, Darko, har suttit häktad 3 månader helt oskyldig. Klart han blir förbannad.

zapotek, 34 år, Igår 16:19

ZAPPEN: Det handlar inte om rasism eller nazism. Det handlar om att Sverige tagit in för många invandrare, flyktingar och anhöriginvandrare. Det finns inget annat alternativ bland partierna som inser problemen därför är SD en nödvändighet

lesolei, Igår 16:12

Svar till: "Nixons_näsa" Varför är du orolig om det kommer in nåt nytt o fräscht i riksdagen, som vågar ta i de obekväma frågorna...Skrämselpropaganda hjälper inte länge, folk har sett igenom er(media?...)och är väl medvetna om hur den skrämmande verkligeheten ser ut!! hälsar Lesolei 60 år

Zaripov, 28 år, Igår 16:09

Problemet är att MASSMEDIA skriver om detta daligen, vilket bara får mer effekt av förstörelse. Det som sker nu i Göteborg och Gottsunda är endast för att efterlikna Rosengård´s kravaller. Det dom inte förstår är vf kravallerna startade i rosengård...Dom vill endast sätta sin "förort" på kartan. Det har alltid kastats sten m.m mot polisen men detta kravaller beteende är endast för att dom läst vad som skett i rosengård. Nej inga fler poliser i område som ska tala ungdomarna tillrätta... Det är e... visa

Kitte, 52 år, Igår 16:07

Engagera ungdomarnas föräldrar i detta! Jag tror det kan vara en del av lösningen. Föräldrar har ansvar för sina barn och ungdomar så länge dom inte är myndiga. Föräldrarna borde då också ha skyldighet att stå för konsekvenserna av vad deras barn och ungdomar hittar på. Om dessa ungdomar får se att deras föräldrar måste ta ansvar och t.ex betala kostnaderna för skadegörelser så kanske dom tänker efter en gång till innan dom "hämnas" på oskyldiga samhällsmedborgare som inte har något med deras fr... visa

allwilldie, 28 år, Igår 16:07

beda99 - påverkas du verkligen så negativt av detta att du kan säga att "Nu får det vara nog". Nog med vad? All skadegörelse? Vad tycker du då om alla svenska barn som tänder eld på skolor och liknande? Vad ska vi göra åt dem?

Muffinskungen, 25 år, Igår 16:03

Riktigt tragiskt. Att ungarna som nu bor i alla fattiga förorter inte inser att det är deras platå. Varför inte bara börja uppföra sig och börja lägga energi på sin framtid. Även om de har en lite hårdare väg så kan även dessa ungdomar lyckas. Det enda ni gör är att förstöra för sig själva. Tar er i kragen sluta förstöra för andra och börja ta tag i framtiden försök fixa jobb försök skapa en karriär och flytta därifrån sen när ni har pengar och kommit vidare i livet. För de rutor ni krossar de b... visa

vadaadaa, 44 år, Igår 16:02

Stolligheterna som beskrivs i den kanske inte helt ojäviga artikeln kommer ofelbart leda till att SD sitter i riksdagen efter 2010. Jag kommer själv att rösta på dem då de etablerade partierna vägrar ta tag i frågan.

Gunnar, 59 år, Göteborg, Igår 15:54

När jag växte upp på 70-talet som tonårig fanns det lika lite och t.o.m mindre att göra jämfört med idag. Men jag blev inte kriminell för det. Det är ett val man gör. Vi hade heller inte mer pengar att röra oss med, vi var 3 barn och en deltidsarbetande mamma som hela tiden fick prioritera. Idag är vi vuxna med egna barn som det går bra för i skolan och är skötsamma. Det största ansvaret över barnen kommer hemifrån.

Robertandersson, 28 år, Igår 15:54

Jag skriver under direkt på det Danska förslaget!

vadaadaa, 44 år, Igår 15:51

@ Nixons_näsa, Förstår jag dig rätt att du menar den monetära kostnaden är den enda betydelsefulla förlusten? Att folk blir skadade eller far illa är av ingen betydelse? För övrigt tror jag att du kommer få inse hur många som inte håller med dig angående SD efter valet 2010. Du väljer tyvärr att även här blunda för det uppenbara.

sailor, 63 år, Göteborg, Igår 15:51

I Danmark nyligen utvisades hela familjen därför att sonen, född i Danmark, bedrivit brottlig verksamhet. Vi är många som vill ha det verktyget i Sverige.

zapotek, 34 år, Igår 15:49

SD är de enda som kan lösa de här problemen. alla andra partier vägrar inse huvudproblemet

Johan86a, 22 år, Igår 15:43

Alla har vi haft motgångar i våra liv. Jag har blivit av med jobb haft det riktigt taskigt då jag inte kunde stämpla ett tag. Men inte klandrar jag någon annan för det. Och inte heller gör jag uppror på gatan. Det är inte försvarsbart på något sätt att försöka mörda en människa. Det är och kommer aldrig bli OKEJ att kasta gatustenar som dödar folk. Både polisen och räddningstjänsten är där för att hjälpa... Men det skrivs inget om polisen/brandmännen som ska få ta emot stenar? Nä dom är det inge... visa

lesolei, Igår 15:43

varför sätter vi inte press på dem att arbeta? det skulle göra dem gott! min granne,invandrare m 4 ungar har inte tagit ett handtag sen han kom hit för många år sedan(Balkankriget). Han har sååå ont i ryggen, men klarar av (och har råd) att både spela golf o gå på gym varje vecka...på vår bekostnad! Detta beteende retar upp både svenskar o skötsamma invandrare.

Nixons_näsa, 54 år, Igår 15:39

vadaa........Jag ser till kostnader...och det som sker ute i en del förorter är en piss i universum jämfört med vad de som har den ekonomiska makten snor åt sig.

Haldeman, 40 år, Igår 15:37

I bloggduellen bröstar M och S upp sig och förklarar att de minsann har patentlösningar på problemen. De kanske hoppas att vi helt missat att M haft makten sedan 2006 och att S hade den i 12 år mellan 1996 och 2006. Vi vet att båda i själva verket står helt handfallna eftersom de snöat in på en pseudofråga de kallar "integration", istället för att se det egentliga problemet som också börjar på "i-". Att behandla symptom istället för orsaker anses ointelligent inom alla områden utom politiken, dä... visa

ejje, 58 år, Uppsala, Igår 15:36

Varför hämnas genom att tända på andras egendom??? Ser inte det som hämnd mot samhället. Samt att det inte är polisens fel att det finns fattiga. Det måste ju finnas ett annat sätt att göra det på samt att jag tycker att föräldrarna också får ta sitt ansvar för vad som händer även socialtjänsten. Men visst döm dessa ungdomar till böter och vård inom socilatjänsten,så får vi se hur det går? Ja, inte blir ungdomarna rikare på det och inte samhället heller. Inte heller de som får sina bilar förstör... visa

Bioaben, 53 år, Igår 15:34

Det finns många frågor, mycket rädsla och sorg bland människor i Sverige som känner alltmer vanmakt över vart vårt fina land är på väg? Människor som också är arga på samhället och politikerna för dess strävan att återställa klassamhället och försämra livsvillkoren för de flesta av oss vanliga människor. Men som aldrig skulle drömma om att låta det gå ut över nån annan! Läste ett inlägg där tankarna om att det sorts våld som vi nu ser är osvenskt/importerat? I så fall ligger vi mycket risigt til... visa

Feministpiga, Igår 15:32

Nattens barn! Vad fan har barn ute att göra på natten? Dags att konfrontera föräldrarna kanske.

lolouise, 47 år, Helsingborg, Igår 15:32

Venden har helt rätt, man måste ha insikt i situationen och kunna sätta sig i deras situation. Jag vet skillnaden på hur man blir behandlad om man är i en invandrargrupp eller "helsvensk grupp" jag har jobbat på olika myndigheter osv. Självklart diskrimineras det mot invandrare då det finns lika många invandrarfientliga handläggare i % som ute i samhället. Man behandlar de sina bättre, tolkar lagarna till fördel för de helsvenska osv, och gör skit för invandrarna som inte får det de hade haft rä... visa

Nixons_näsa, 54 år, Igår 15:30

150 miljarder skattefuskar svenska företagare för varje år. 440 miljoner varje dygn året om. SEB:s Annika Falkengren har på 5 år snott åt sig 88 miljoner i lön. Bekymra er över detta i stället.

gitsa, 63 år, Trollhättan, Igår 15:26

Har aftonbladet som mål att tappa i upplaga, enär man bedriver denna ensidiga propaganda.

Nixons_näsa, 54 år, Igår 15:26

Kriminaliteten i förorterna är småpotatis i jämförelse med kriminaliteten i näringslivet och storbankerna.

Feministpiga, Igår 15:25

Man bränner bilar för att hämnas!Vad har dessa bilägare gjort?

vadaadaa, 44 år, Igår 15:24

@ zekezeke LMAO jag kan inte mer än hålla med.

pallainrete, 27 år, Igår 15:24

Jag har ett par frågor: 1) Varför är det så få eller inga tjejer med och deltar i kravallerna? Har inte de det lika svårt och är lika utsatta? Får de högre veckopeng eller vad beror det på? 2) Vad skiljer dessa familjer från familjer i andra delar av staden/landet i motsvarande ekonomiska situation?

murof, Igår 15:18

70% diagnosen kommer igen i skrämmand för mycke saker.

Tragon, 25 år, Igår 15:17

@Damien jag tyckte det blev rätt tydligt, att de boende i Rosengård inte hade något emot polisen alls. Under Reclaim the Streets "fest" där (=Medel och överklass snorungar som tror sig veta allt) så uttryckte rosengårds invånarna klart och tydligt att de inte hade något emot poliserna i Rosengård.

vadaadaa, 44 år, Igår 15:17

@ Damion, Du tycker inte att det ger lite konstiga incitament att låta dessa ungdomar begå brott och sedan istället för att bli bestraffad så ger man dem eftertraktade jobb? Kan du förklara varför alla andra ungdomar inte skulle uppföra sig likadant?

murof, Igår 15:17

70% va för obama även i Sverige

gitsa, 63 år, Trollhättan, Igår 15:17

Vaför försvarar aftonbladetgrov brottslighet?

murof, Igår 15:16

Även 70% av all global media ägs av en å samma person.

Johan86a, 22 år, Igår 15:16

Vad får dig att tro att polisen är rasistisk? Att dom blir arga för att dom får ta emot gatustenar på runt 5 kg styck? Vad tror du om den polisen som får ett sådant i huvudet gör? Fritidsgårdar finns det. Och polisen är inte där för nöjet skull utan för att det behövs? Damion, 39 år, Idag 15:11 Är det inte bättre att ta bort polisen från förorterna och öppna fritidsgårdar och ge barnen ett jobb i kommunen? Våld och rasistiska poliser löser ingenting ;)

Agår, 21 år, Göteborg, Igår 15:15

Jag gillar er tidning,era läsare är era vänner! printa något jättestort om detta imorgon, gör en sida med folks kommentarer! så att dessa ungdomar blir intresserade att läsa och får en uppfattning om sin idioti och vad folk tycker och tänker runtomkring! jag vill också ursäkta mitt förra inlägg OM den anses rasistisk, vilket inte tanken är! jag är patriot, stor skillnad!

murof, Igår 15:15

vadaadaa, 44 år, Idag 15:06 Det finns endast ett sätt att få stopp på vansinnet och det är vid valurnorna. Stalin lär ha sagt vem har makten ,den som röstar eller den som räknar rösterna. Och man får väl säga att det stämmer i detta 70% samhälle. 70 för att alltid när media tycker en sak så tycker 70% lika dant. Och det betyder att de inte har en hjärna att tänka med så då behövs juingen makt som räknar rösterna så att säga om du förstår va jag fattar.

PistonHondo, Igår 15:15

Alla svenskar har samma möjligheter. Utbildning är gratis i Sverige. Märkligt att många unga idag har en så sned inställning till hårt arbete.

GuggeFire, 38 år, Åkarp, Igår 15:14

Eldarion: Vad är det som är så rasistiskt att ställa krav på dessa ungdomar som skiter i allt och alla och visar ingen empati för deras offer eller respekt för vår fina demokrati?

darling100, 38 år, Igår 15:13

Svenskar ! (alltså även ni med utländsk baakgrund som sköter er), stoppa alla dessa ungdomsdårar, de är i stor minoritet och kan stoppas av oss vanliga, låt dem inte fortsätta !