Thursday, August 27, 2009

Vad tycker allmänheten, hur får vi reda på vad de tycker?


Hur får vi reda på vad folk tycker om olika politiska frågor. Tidningarnas snabbpoller brukar vara en bra opinionsmätare, men de är inte statstiskt pålitliga eftersom det är lätt att fuska.

Ett sätt att mäta opinionen hos folk är att läsa läsarkommentarer under artiklar i tidningarna. Problemet är att alla stora tidningar, SVD, DN, Expressen och Aftonbladet fuskar med läsarkommentarerna. När det handlar om känsliga politiska frågor som text invandringen så brukade Expressen få ett par tusen kommentarer inom några dagar. Sedan de började hårdcensurera alla kommentarer så kommer det bara in ett hundratal eller färre, resten tas bort av tidningen.

Tidningarna censurerar bloggar som är knutna till tidningarna, de tar bort blogglänkar som är "opassande."

Newsmill tillåter kommentare och blogglänkar. De har ännu inte vad jag vet censurerat kommentarer till skillnad mot de stora tidningarna. I samband en artikel i Newsmill som skrevs igår av Moderaternas Per Schlingmann om deras nya "krav" på flyktingar, hittades 57 kommentarer i Newsmill. En snabbkoll visar att 18 kommentarer stöder Moderaterna eller ställer sig neutrala. 39 kommentare stöder SD och är misstänksamma mot Moderaternas nya ideer.

I det fallet så är opinionen övervägande till fördel för SD's politik.

I en annan artikel som skrevs av Tobias Billström i SvD den 22/8 så kunde man den första dagen hitta 44 kommentarer. De andra dagen hittades bara 3 av de ursprungliga kommentarerna plus några nya. 41 av 44 kommentarer från den första dagen hade tagits bort vilket tyder på hård aggressiv censur. Varför togs de bort?

Eftersom vi tog en skärmdump och sparade kommentarerna kunde vi räkna fram att av kommentarerna som togs bort var 38 kommentarer emot Billström och Alliansens invandringspolitik, 1 kommentar stödde Billström, och 5 kommentarer var neutrala och tog inte klar ställning. Den enda kommentaren som stödde Billström såg ut att ha varit skriven av en invandrare.

SvD ville med sin censur ge det falska intrycket att det inte finns någon nämnvärd folklig opinion mot regeringens invandringspolitik och det som Billström gör.

Sanningen är att den överväldigande majoriteten av de som kommenterar under artiklar om invandring är kritiska mot regeringen, deras politik och massinvandringen. Det är enkelt att dra den slutsatsen. Åtskilliga kommentarer klagar ofta på tidningarnas censur och det faktum att massor med kommentarer tas bort av tidningarna. Frågan är hur stor censuren är, tar de bort hälften av alla kommentarer, eller 80 %?

Intrycket man får är att det fåtal personer som stöder en fortsatt invandring är till övervagande del personer som antingen lever på invandringsindustrin, lever på det allmänna eller är anställda i den kravlösa offentliga sektorn. Media ingår numera i den offentliga sektorn eftersom de stora media ofta lever på skattebidrag i form av Presstödet. Media tjänar dessutom på sensationella nyheter som den massiva invandrarbrottsligheten bidrar med.

Det är svårt att hitta en person som stöder invandringspolitiken, är privat anställd person och inte lever på socialhjälp. Det är inte en vetenskaplig slutsats, snarare ett intryck man får när man läst tusentals kommentarer och artiklar. Förenklat kan man säga att skattebetalarna är emot massinvandringen och några av bidragstagarna kan tolerera den eftersom de inte betalar för den. blt ab svd dn

2 comments:

Robin Shadowes said...

Jag har fått inlägg bortmodererade på Newsmill. Så här i efterhand minns jag inte till exakt vilka artiklar men det har hänt, inte varje gång jag kommenterat men ändå. Sista gången blev jag så förbannad att jag tog bort sidan från mina favoriter och har inte varit där sedan dess. Så visst fuskar även Newsmill även om det sannolikt är snäppet högre i tak än hos Aftonhoran och andra fulmedier.

JohanIII said...

Är det inte möjligt att autospara kommentarerna pa ngt sätt, sa man far texten (dvs inte skärmdumpar)?

Varannan ny läkare från utlandet (SvD) rensades tydligen alldeles nyss.

Synd att googlecache inte funkar.