Sunday, August 10, 2008

Nykopings Kommun vill inte ha kristna symboler pa Kyrkans mark.

Detta förslag till Sveriges nya flagga kanske kan godtas av de sinnesförvirrade människor som tycker att vi inte borde stöta oss med andra religioner. Muslimer kanske blir farliga om de ser korset, vår nationella symbol runtomkring sig, då måste vi ju anpassa oss så vi inte blir ihjälslagna i blodiga upplopp. Eller hur Robert Tholén, Linköpings överbegåvade "korspolis" som vill ha bort korset från kyrklig versamhet. Det är väl därför du vill ha bort korset, eller har du något annat motiv? 
  
"Fast uppenbarligen hävdar kommunjuristen att korset är en alltför stark kristen symbol, säger Tom Sandqvist.

Juristen heter Robert Tholén och är också begravningsombud för Nyköpings och Oxelösunds kommun. Titeln föddes när stat och kyrka skiljdes åt år 2000 för att bevaka att kyrkan sköter begravningsverksamheten på ett objektivt sätt.

–Korset är ett kristet tecken som gör att andra samfund kanske inte kan nyttja kyrkogården. Begravnings väsendet ska vara sekulärt, eller i alla fall anpassat så att de flesta kan använda kyrkogården. Jag tycker inte att man ska sätta upp en sådan uttalat religiös symbol i en minneslund, vilket gör att andra religiösa eller framför allt ateister inte tycker att platsen är gångbar, säger Robert Tholén.

Idag sköts begravningsväsendet av Svenska kyrkan på uppdrag av staten, men kristendomen har inte längre monopol på begravningsverksamheten. Just detta tror Robert Tholén att många som jobbar inom Svenska kyrkan har svårt att inse."

"Tillbaka till Lid och sockenrådet, där medlemmen Leif Petersson lyfter upp korset som en kulturhistorisk bild:

–Det är klart att korset förknippas med kristendom, men det är också en symbol man har med sig om man är uppvuxen här – även om man är sekulär. Men jag tror inte att begravningsombudet kommer att backa. Eller vad säger du, Tom? Skulle kyrkan ställa sig upp mot ett begravningsombud?

–Fråga kyrkoherden, svarar Tom Sandqvist."

"–När vi påbörjar ett arbete med en minneslund måste vi anmäla det för begravningsombudet. Hans uppgift är ju att bevaka att kyrkan inte begår brott mot begravningslagen. Det finns ingen anledning att ta strid för korset. Det är klart att sockenrådet kan gå vidare, men frågan är om det är värt det, säger Lars Göran Lannergård under en lönn i den lummiga trädgården.

Kyrkoherden menar att det framför allt är inflyttade från storstaden som kämpar hårdast för träkorset.

–Folk flyttar ut på landet med en bild av hur det var för 50 år sedan – då kyrkan faktiskt var i centrum."

Sveriges uppgivenhet är total, de kristna tycker att det inte är värt att kämpa för att behålla korset på begravningsplatsen.

Om dårarna i dårarnas paradis fick bestämma om allt så kanske vi borde byta ut korset i flaggan mot en annan symbol, en cirkel kanske eller varför inte en prick som pricken över iet? Vad ska dessa bananrepublikens seriefigurkaraktärer till tjänsteman hitta på härnästSVD

1 comment:

Anonymous said...

Jag tror knappast att en ateist skulle ta illa vid till en symbol som inte har något värde för dem. De flesta liksom mig skulle antagligen bara se den som dekorativ. Jag är generellt emot organiserad religion, ofta väldigt aggressivt (mentalt, inte fysiskt), men det skulle aldrig falla mig in att bryr mig om en gravdekoration är ett kors eller en gullig ekorre.