Friday, June 06, 2008

Svensk Nationaldag blev persisk fest?


Jag trodde i min enfald att man i Sverige firade Svensk nationaldag.

Ett evenemang som jag laste om i SVD visar att forvirringen bland svenskarna ar total. Man ar sa forvirrad att man inte vet vad man ska fira.

"På Skärholmstorget i Stockholm gungar Kerstin Sjöstrand i takt med musiken från åttamannabandet Golbang. Hon är kultursekreterare i stadsdelsförvaltningen och ansvarig för nationaldagsfirandet.
Idag har hon fullt upp. 4000 svenska flaggor hoppas hon dela ut, plus program och texthäfte med nationalsången i.
- Det handlar mycket om att ta symbolerna tillbaka. Vi ska inte vara så höviska längre. Så många som möjligt ska vifta med flaggan och göra det med stolthet!"

Sa langt later det som en Svensk Nationaldag men plotsligt upptackte jag nagot markligt;
- En nationaldag är inget litet! "Idag ska vi dansa och ha roligt" sa jag till min dotter. .....Hon klappar händerna ovanför huvudet till Golbangs persiska dansmusik.


Jag hade missforstatt, det var en persisk fest inte Svensk. Det klarnade langre ner i artikeln:
- Jämlikhet, jämställdhet, öppenhet. Det festar jag gärna för. Men nationalsången... "Ja jag vill leva, jag vill dö i Norden!" Det är det ju inte alla som vill. Man behöver kanske inte ta det så bokstavligt.


Det var SVDs beskrivning av Sveriges Nationaldag, en "typisk" (?) fest. Tydligen hittade inte SVD nagot svenskt firande, men det kanske fanns svenska fester pa annat hall. Jag ska forsoka hitta en artikel om det i andra tidningar, nej forresten, man far val skapa sin egen nationaldag. Jo forresten jag ska ta en titt i DN.

DN's forsta artikel om Nationaldagen har aven dar muslimer beskrivna. Stadshuset var dekorerat for de 400 nya medborgare som samlats. Layla Al Hakim, 36 sade att hon kom till Sverige sex ar sedan, fore Irak kriget med sina 3 barn och man. Hon kom till Sverige eftersom det var hemskt i Irak, det fanns inga mediciner sajer hon. Hon sajer sej vara studerande och ar lycklig over att Sverige tar emot flyktingar.

SVD och DN har bagge beskrivningar over vad andra nationalitetet har for sej. Det var deras huvudnyhet om nationaldagsfirandet.

SVD DN DN

4 comments:

O said...

Man undrar ju om det kan bli mer PK?

BefriaMedia said...

Det ar en strategi som media har, de vill visa oss att svenskar har ett mindre varde. Vi ar snart en minoritet som ska anpassa oss till en blandning av zigenarkultur, islamist kultur och ghetto kultur.

Andra kulturer har ett stort varde, ett storre varde.

Vi svenskar ar bara "barbarer" som statsministern sade.

Samma man som ankommer pa statsbesok till Kina kladd i t-shirt och frun ar kladd i t-shirt pa statsbesok och alla Kineser ar kladda i kostym som normal diplomati kraver.

De vill fortsatta donera miljontals kr till den rikaste diktaturen i varlden och kallar oss "barbarer".

PK ? Nej, snarare verklighetsframmande.

marwie said...

Jag valde att inte läsa tidningarna eller se på nyheterna på nationaldagen bara för att jag var rädd för något sånt här.
Istället gick jag med några vänner till parken med en stor svensk fana. :)

BefriaMedia said...

marwie, bra gjort. Vi kan inte se varken media eller politiker som forbilder eller ledare eller ens medlemmar av var kultur langre.

Vi sjalv maste bli vara egna ledare och gora det som ar ratt. Det ar bara vi andra som kan bevara var kultur da "de andra" forsoker byta ut var kultur, de kommer att misslyckas.