Tuesday, April 08, 2008

Sveriges viktigaste politiska problem?

Vilka de viktigaste politiska fragorna i Sverige ar vet var och en eftersom vi sjalva bedomer vad som ar viktigast .

Enligt SVD's ledar artikel som hanvisar till SOM undersokningen 2007 sa ar nu Sjukvarden den viktigaste fragan i Sverige. Sysselsattningen som tidigare var viktigast ar nu nummer 2.

SVD hoppar sedan over nummer 3 och talar om att miljon ar nummer 4.

SVD skriver inte om nummer 3, vad forsoker de dolja? Om man struntar i det sa far man inte reda pa vad folk tycker om andra viktiga fragor.

Om man gar direkt till SOM undersokningen sa kan man hitta den under "Till Presentationerna". Dar hittar man Miljo och Utbildning pa delad tredje plats (inte 4).

Som delad fyra kommer Invandring/Flyktingar, Pensioner/Aldrevard och Lag och ordning. 14% tyckte att de var Sveriges viktigaste fragor just nu. Trend kurvorna antyder att Sjukvard, Utbildning, Sysselsattning ar pa vag nedat. Ekonomi, Invandring och miljo ar pa vag upp i prioritet sedan 2006 respektive 2003. De som rostade fick valja tre viktiga fragor. Det hade varit mer intresant om man fick valja en fraga eller om man fick satta olika prioriteter pa olika fragor.

Ett annat satt, ungefar lika ovetenskapligt, ar att undersoka vilka fragor som ar viktiga i Sverige ar att rakna antalet kommentarer som skrivs i samband med olika tidningsartiklar i olika amnen. Det ar tydligt att ett amne genererar langt fler kommentarer an andra. Artiklar om invandring slar alltid rekord och kan fa flera tusen kommentarer inom nagra dagar. Artiklar om brottslighet ar nast mest aktiva amne. Andra amnen kan fa nagra tiotal kommentarer och verkar inte har nagot lasarintresse alls i jamforelse. De trenden antyder att SOM har fel.

SOM institutet borde gora en mer informativ undersokning om folks prioritet, jag tvivlar pa att en undersokning som ger folk 3 alternativ utan prioritet kan bli rattvisande. SOM institutet drivs av Institutet for Journalistik och masskommunikation med andra och det inger tyvarr inget fortroende eftersom Journalister har minst fortroenda av alla yrkeskategorier i Sverige. SVD

No comments: