Sunday, February 24, 2008

Filmen "Arn" far brutal kritik aven i Finland.

Arn blir ett exempel pa hur Svensk film sitter i ett djupt trask.

"Åbotidningen Turun Sanomat avfyrar en bredsida mot filmmakare som stirrar sig blinda på det ekonomiska: "Då våra filmproducenter senaste höst strejkade för att understryka sina krav på höjt statligt stöd, var deras huvudargument att den höga kvaliteten på filmkonsten i vårt västra grannland sammanfaller med de där utbetalda understöden. Så pyttsan heller! Svensk film har aldrig tidigare befunnit sig i ett så djupt träsk som den gör i dag." SVD

3 comments:

Deevo said...

Arn är urusel, men filmen är inte gjord för intellektuella - målgruppen är läsare till Guillous litteratur.

Vi ska heller inte anklaga skådespelarna och deras prestationer. De har inte bett om att vara med i filmen. Det är som att anklaga Isaksson för att han släpper in mål i landslaget när det är Lagerbäck som tagit ut honom. De gör sitt bästa, och någon måste vara lagledare, förstå sammanhangen och fatta beslutet att såll inte kommer in på plan. Det yttersta ansvaret landar alltså på regissören, samt producenten. (har inte hört ett ord om regissörens miserabla insats, han verkar ha gått under jorden)

Det hade varit bättre att lära en skådespelare rida än en ryttare att agera tex. Snacka om att börja i fel ände!

Skådespeleri är ett yrke som förtjänar full respekt och det först och främst av hela svenska filmbranschen - vilket inte är fallet. Situationen är helt enkelt fruktansvärd för att inte säga absurd. Inte går man in på Microsoft och kallar sig datageni för att man äger en laptop!? För att bli elektriker krävs åratal av utbildning osv. Vem som helst, helt utan talang, träning eller utbildning kallar sig skådespelare, och vad är än värre, behandlas som det av branschen! Kalkonerna flyger!

RENSA UT ALLA talanglösa amatörer och huvudlösa administratörer!!! Börja i toppen och arbeta neråt, för Svenska filmarbetare är duktiga, men många proffs har redan lämnat landet. En utarmning av industrin sker på daglig basis och det för att producenterna är värdelösa. Inför en lag mot att de lägger sig i det konstnärliga skapandet, för det förstår de sig inte på. Ta hand om talangerna som oftast inte har någon logistisk förmåga, och se till att de får service för att kunna skapa. Det är INTE producenten som är framtiden för filmen, men hans roll måste vara i blickpunkten så att han klarar av att serva talangerna. Jobbat med många olika producenter under åren och det är en stor skillnad i kvalitet mellan alla, Svenska som utländska. Inse att rätt person måste vara på rätt plats - vissa ska inte ens komma i närheten av en preproduction eller inspelningsplats, och andra som aldrig ens pysslat eller funderat på film ska utbildas och sparkas rakt in i filmvärlden. Det handlar om en elitsatsning och en av de bästa directors assistant jag haft var en kille som var handplockad från en investment bank i London och som jobbade extra på semestern, han talade 7 språk och var snabbtänkt beyond. Killen levererade! Vi kräver de bästa!!! Annars kan vi inte konkurrera.

Inför Mission RÄDDA Svensk film! Jag skäms mer och mer över att vara regissör från Sverige när jag arbetar ute i världen. Vårt konstnärliga arv håller på att dränkas i ett dyigt träsk, och när man ser Arn inser man att träsket är djupare än någonsin.

BefriaMedia said...

Jag haller med dej. Svenska skadespelare och tekniker haller varldsklass.

Staten ska inte finansiera filmprojekt, det ar inte en regerings roll. Man kan nastan garantera daligt resultat om talanglosa statstjansteman ska tillsatta talanglosa producenter, resigorer mfl. Svensk TV ar likadan, det blir oftast ett sorgligt resultat till skillnad mot program som gors i privat regi.

De basta svenska filmerna ar gjorda i privat regi. Da kravs kvalitet och det visar sej for det mesta med den fardiga produkten.

Jag tanker inte betala for att se Arn, men kan tanka mej se den i studiesyfte, det kan var intressant att se resultatet av den mest kostsamma statliga satsningen hittills och jamfora den med en lagbudget film som gjorts av en oberoende producent.

Weine Berg said...

Hela den svenska filmindustrin är ett illa utvädrat näste av USA-kopior, övertydlighet, propaganda och klyschor. Skrota skiten och bygg nytt.