Thursday, October 18, 2007

Barn mer utsatta, mer vald, brott och oro.

Undersokningar har nyligen visat att 75% av svenskarna ar radda att ga ut pa stan. 95% av unga tjejer ar radda att ga ut. Barnombudsmannens (BO) nya undersokning visar liknande sensationella skramsel siffror. 60% av de som svarat har utsatts for brott enligt BO. Risken finns att morkertalet gor att situationen ar varre an sa. Ungdomar kanner sej mindre trygga i alla delar av landet, valdet ar mer utspritt, vanligare och blir alltmer brutalt. Ungdomarna efterlyser mer engagemang fran vuxna och vill att fler vuxna visar sej ute ibland unga for att forsoka minska valdet. Det behovs mycket mer poliser samtidigt som det pagar nedskarningar overallt. Kommuner over hela landet har samre ekonomi och maste skara ner pa olika slags kommunal service. Trots att Sverige har varldsrekord i sjalvmord sa har sverige forandrats till det samre ganska radikalt. Eftersom politiker inte talar om saken eller kan paverkas av folk opinioner kan vi inte vanta oss att det blir battre, tvartom. HD.se www.bo.se SvD

1 comment:

åsa, täby said...

Varför diskuterar vi inte vår kulturs sjuka syn på alkohol?
Varför pratar vi inte om den katastrofala inställningen till sprit: i Sverige anses det vara en förmildrande omständighet att vara så packad att man inte har kontroll över sina gärningar. BAH!
Att frivilligt försätta sig själv i ett tillstånd då man inte har kontroll varken över sina ord, gärningar eller sin egen säkerhet är ett VAL! Man är fortfarande, kanske i än högre grad, ANSVARIG för sitt agerande när man har konsumerat alkohol (eller andra droger).
Varför tar vi själva inte vårt ansvar som vuxna människor? Vi älskar att klamra oss fast vid en massa mer eller mindre vettiga regler som styr vårt agerande till punkt och pricka. Vi är fläckfria måndag, tisdag, onsdag, torsdag... men när fredagen kommer tar vi fram flaskan och då är det fritt fram att släppa loss sina frustrationer.
Hur ska barnen och ungdomarna kunna tro och lita på oss?