Saturday, October 13, 2007

Afrikanska och asiatiska studenter drar nytta av gratis svensk utbildning.

"Att vår högskola är gratis är en av de främsta orsakerna till att utländska studenter väljer att studera här. Införs avgifter, vilket regeringen överväger, halveras andelen som skulle rekommendera Sverige, enligt en ny studie.

Sverige är ett av få länder som inte har några avgifter alls till universitet och högskolor för utländska studerande. Just nu funderar utbildningsdepartementet över ett nygammalt förslag att börja ta betalt av dem som kommer från länder utanför EU och EES-området. Svar kommer i en proposition nästa år." Ur SvD

De svenska hogskolorna har ofta for fa platser till svenska studenter. Nu kan tusentals studenter fran fjarran lander dra nytta av gratis svensk utbildning. Efter studierna kan dom resa hem till sina hemlander och bidra till deras lands ekonomi med valbetalda arbeten. Min forsta tanke var att da man studerar i utlander sa kostar det en hel del pengar. Varfor har svenska hogskolor tusentals plaster som svenskar inte kan fa, som dessutom ar gratis till studenter fran andra varldsdelar? Det kanske var Socialdemokraternas stravan att inte vilja utbilda en "borgarklass" i sverige, dom kan ju rosta borgerligt. Ge svenskarna en lagre utbildning sa vi bibehaller en arbetarklass med mindre lon och hog arbetsloshet, de rostar vanster. S politiken kommer att fortsatta sabotera sverige i manga ar framat.

Fakta

Cirka 13000 utländska studenter är "free movers" som sökt hit på egen hand och inte via uppgjorda program (2006). 757 besvarade e-postenktäten.

Flest studenter kom från Kina, följt av Pakistan, Indien, Iran, Nigeria, Bangladesh, USA, Kamerun, Turkiet, Thailand.

No comments: