Sunday, May 10, 2009

Om polis och myndigheter inte agerar mot brottslingar, blir folk upproriska?

"En mobbliknande folksamling kastade sten mot fönstren och skrek och ropade.
Flyktingsamordnaren i Vännäs kommun ansåg att situationen var så allvarlig att hon i all hast såg till att 40-talet irakiska flyktingar fick lämna Vännäs i en bilkonvoj."

De 47 irakierna bor tillsvidare på hotell Clarion-Uman i Umeå. Kostnaden blir för 17 rum ungefär 17 000 kr/dygn plus mat mm. 

Samtidigt redovisar kommunen ett stort ekonomiskt underskott:

"Alla verksamheter redovisade underskott och budgeten för 2008 överskreds totalt med drygt 9 mkr i Vännäs kommun." 
Tidningarna skriver om händelsen men utelämnar det som orsakat allt.

Lokaltidningen i Vännäs, VK.se har nästan 100 kommentarer men underlig nog så finns inte en enda kommentar med fakta kring händelsen. Hur kan så många veta så lite i en liten ort där alla brukar vet allt om alla?

Det tyder på ett försök till att tysta ned orsaken till konflikten. 

Enlig lokalpersoner så är det flera händelser som ligger bakom. Minst en våldtäkt på minst en svensk tjej som pågick i två dagar av 3 asylsökande som bor i Vännäs.  En separat händelse uppges vara då en svensk tjej blev grovt misshandlad av en grupp invandrare med följande resultat:
Skrapmärke kind
Jack i panna
Blödningar över båda ögonpartierna samt näsryg

Tjejen har själv sagt att läkarna på sjukhuset sa att hon kunde ha en spricka i pannbenet, och att hon fick en hjärnskakning.

De ska dagen efter ha hotat henne och andra svenskar med kniv och skolan ska enligt uppgit ha haft mycket oro den senaste tiden. 

"Raheed Salam tycker att Irak känns bättre än Vännäs och hon berättar hennes dotter gråter och frågar varför hon inte får fara tillbaka till sin skola."

Den lokala pressen försöker undvika sanningen enlig en kommentar på Flashback:
"Har försökt skriva 8 kommentarer på VK:s hemsida nu, där jag helt enkelt förklarar hur allt startade och att dessa flyktingar faktiskt inte är helt oskyldiga själva till händelsen"
VK censurerar mängder med kommentarer, mest de som försöker förklara vad som hänt, därför får befolkningen inte vetskap om vad som hänt. Vad orsaken är till att tidningen inte vill förmedla vad som hänt är okänt. Det är ganska typiskt svensk media, dimman lägger sig, problemen eskalerar och folket får inte reda på orsakerna.  ab svd dn svd dn svd svd

5 comments:

Anonymous said...

Jag visste att det va nått lurt med saningen..

World traveller said...

Och nu har 700 personer i Vaennaes demonstrerat till stoed foer muslimska vaaldtaektsmaen.

Anonymous said...

Som vanligt tiger man om att det kan finnas kultur krockar bakom sådana händelser.

Robin Shadowes said...

Ironiskt nog så brukar ju fulmedia anse att etnicitet inte är relevant att nämna. Gäller tydligen bara när det gynnar berikarna.

Anonymous said...

Fria Nyheter skriver idag 090513:

Bråken i Vännäs var en hämndaktion.
Flera vännäsbor, såväl infödda som invandrare, delar uppfattningen att helgens bråk i Vännäs var en hämndaktion. Det skriver Västerbottens Folkblad idag. Under fredagskvällen hade ett 30-tal ungdomar samlats vid en kiosk där oroligheter uppstod. Det finns dock inget som talar för ett samband med de tre flyktingar som sitter häktade för en gruppvåldtäkt i Skellefteå.
Tidigare under veckan blev en tonårstjej överfallen av tre flyktingar som slog henne i ansiktet. Enligt uppgifter i Västerbottens Folkblad fick tjejen en tand utslagen, blått öga samt en skada vid tinningen. Misshandeln har polisanmälts. En av de misstänkta flyktingpojkarna ska även ha hotat andra ungdomar med kniv.
Dessa händelser ska tillsammans med andra incidenter ha utlöst helgens bråk och enligt en inblandad hade den urartade hämndaktionen inga rasistiska förtecken. En invandrad näringsidkare som känner till ungdomsproblematiken i Vännäs stödjer ungdomarnas tolkning.
Näringsidkaren säger till Västerbottens Folkblad att “många tonårsflyktingar beter sig som om de fortfarande befann sig i Irak och andra hemländer”.
Han uttalar också att det är flyktingar som startar bråken eftersom “många av dem saknar all kunskap om svensk lagstiftning och den kultur de kommit till”. Näringsidkaren vill se åtgärder som kurser i svenska regler eftersom det “inte räcker med att bara betala ut socialbidrag”.

Länk 1: http://frianyheter.wordpress.com/2009/05/13/braken-i-vannas-var-en-hamndaktion/

Länk 2: http://www.folkbladet.nu/?p=145588#comment-111750

/ Observer
Läs och lär