Saturday, February 16, 2008

Hur ligger partierna till och har blockgranserna flyttats?

Demoskops statistiska valjarundersokningar stammer mycket illa men andra jamforbara lika ovetenskaplig undersokningar.

Enligt SIFO fick S 45.5% av rosterna men i SVD's online lasarundersoknng sa fick S bara runt 10%, da 770 personer rostat. Man far en kansla av att nagon manipulerar med undersokningarna.

Om man ska tro online undersokningen sa ligger Kd, C, och Fp precis pa 4% gransen vilket kan leda till att de aker ur riksdagen.

I artikeln skriver man att SD ligger pa 3% men av nagon anledning sa tillater man inte lasarna att rosta pa SD som ett alternativ, istallet har alternativet "Nagot annat parti" fatt 35% och ar darmed storst.

Jag har bara sett 2 online gallups efter det sista valet dar man har haft med SD som ett alternativ. En i SVD, i den undersokning blev SD det nast storsta partiet efter M. Den andra hade ett liknande resultat om jag inte minns fel.

Det mest troliga ar att de som har valt "nagot annat parti" menar SD till 90%, det brukar vara fallet. Om det ar fallet sa skulle det betyda att SD ar sveriges storsta parti. SVD borde tillata lasarna att valja SD. SVD borde inte forsoka fortrycka en folkvilja som kan betyda att SD idag ar Sveriges storsta parti vilket inte ar osannorlikt.

Om online resultatet haller sej sa kan partiet "nagot annat parti" (formodligen SD) formera ett eget block och vara storre an Fp, C, Kd, S, Mp, och V sammanligt. Det vore en sensation, men inte en helt ovantad sensation. Inte ovantat eftersom det maste helt enkelt finnas ett stort antal svenskar som inser att de 7 gamla partierna ar ansvariga for det kaos vi nu har i landet. Vi kan knappt grava oss ur det bottenlosa trask vi sjunker ner i. Valjarna ville ge Alliansen en chans i det sista valet, men valjarna har tydligen forlorat hoppet om en raddning och vill nu vanda sej till nya alternativ.

En annan underlig utveckling ar att man nu lagt valet till Europaparlamentet innan riksdagsvalet. Forut har riksdagsvalet kommit forst. Man kan forutse att SD kommer att vaxa stort till nasta val och vill kanske inte lata valjarna marka det. Om SD skulle fa stort stod i risdagsvalet sa skulle de kunna rida pa ett momentum och fa annu storre stod i det foljande EU valet. Om de far ett stort stod i EU valet sa kan det nedtonas av de regerande partierna, valet har mindre intresse i Sverige, och pressen kommer att gora sina forsok att dolja deras framgangar darmed kommer ett momentum att saknas. Pressen foljer som number har blivit kant, det korrupta avtalet, det s. k. Lilla Saltsjobadsavtalet. SVD AB

No comments: